Mamina kuhinja: Recept za “jež keksiće” koje možete praviti zajedno sa vašim mališanima

Donosimo vam recept za fantastične "jež keksiće" koji će oduševiti vaše mališane.


U pripremu ovih simpatičnih “jež keskića” svakako uključite i svoje mališane koji će biti i više nego oduševljeni što mogu sudjelovati i svojim ručicama oblikovati kekse ježiće.

Sastojci

Smjesa za kekse

  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g glatkog brašna
  • 100 g gustina
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 2 kašičice arome vanilije

Dekoracija

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g čokoladnih mrvica

Priprema

Sve sastojke za kekse pomiješajte u većoj zdjeli pa rukama umijesite glatko tijesto. Oblikujte male kuglice, a zatim ih s jedne strane izdužite tako da poprime kruškasti oblik, odnosno tijelo ježa, piše slatkisvijet.com.

Oblikovane keksiće slažite na lim prekriven masnim papirom. Jež keksiće pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C ili dok keksi blago ne porumene. Pečene kekse ostavite neka se ohlade na sobnoj temperaturi.

Nemojte da vas brinu ispucani keksići jer sve će to prekriti čokolada. Ohlađene jež keksiće držite za „njušku“ pa malom kašičicom uzimajte otopljenu čokoladu i prelijte deblju stranu keksa, odnosno tijelo ježa. Razmažite čokoladu tako da površina keksa bude lijepo prekrivena, a zatim uvaljajte keks u čokoladne mrvice.

Tako pripremljene kekse slažite jedan do drugoga na papir za pečenje. Na kraju čačkalicom uzimajte po malo otopljene čokolade pa nacrtajte ježu oči i nos. Ostavite jež keksiće na papiru za pečenje dok se čokolada ne stegne, a zatim ih spremite u limenu kutiju da omekšaju.