6 razloga zašto bi vaše dijete moglo biti zahtjevnije nego obično

Zahtjevnije dijete ne traži uvijek pažnju, ponekad je takvo ponašanje samo potreba za dodatnom bliskošću.


Iako se smatra da su tinejdžeri kraljevi drame i da u tom razdoblju dolaze najveći problemi, ni mala djeca neće vas poštedjeti lošeg i promjenjivog raspoloženja. Mislite si, što bi njih moglo mučiti u tim godinama? Odgovor je, iznenađujuće puno toga. Ove situacije mogu izazvati dodatni stres i tako već zahtjevnu djecu učiniti još “težom”, pišu Dječija posla.

Polazak u vrtić/Prelazak u novi vrtić

Jedno od najstresnijih razdoblja za dijete kao i za roditelje. Nova lica, nove odrasle osobe u malim životima, novo i nepoznato okruženje u kojem nisu “glavni”…sve to je vrlo uznemirujuće malom čovjeku kojem se naglo mijenja njegova rutina koja mu je pružala sigurnost.

Ako u to doba primijetite neko drugačije ponašanje, na primjer pretjeranu razdražljivost, cendravost, pojačano traženje pažnje pa čak i agresivnost, imajte na umu da bi ova velika promjena mogla biti okidač.

Dolazak brata ili sestre

Upravo ste dobili još jedno dijete? Nema te pripreme koja će izbrisati šok u sistemu funkcioniranja starijeg brata ili sestre kada u kuću dođe nova beba. Raspoloženje i ponašanje mogu se drastično promijeniti, od povučenosti i svadljivosti, do agresivnosti, privlačenja pažnje na razne negativne načine, pojačanog vikanja i plakanja.

Svako negativno ponašanje je očekivano i normalno. Naposljetku, starije dijete naviklo je biti centar vašeg svijeta. Uvjerite ga da ćete mu posvetiti koliko je god moguće vremena u danu te se potrudite da to i učinite te da to vrijeme provedete na kvalitetan način. Ako uspijete zadržati djetetovu rutinu u kojoj se ono dobro osjeća, i ova faza nezadovoljstva će proći.

Dobar način smirivanja situacije je i uključivanje starijeg brata ili sestre u brigu oko bebe. Tako ćete provoditi više vremena s njima, a oni će osjećati da rade nešto korisno i da nisu isključeni.

Velike emocije

Mala djeca trebaju našu pomoć kako bi posložila svoje osjećaje i nekako ih dovela u red. Sama ne razumiju proces koji prolaze i kako se izboriti s emocijama koje znaju nahrupiti i potpuno ih obuzeti.

Dakle, stvari koje su odraslima potpuno bezazlene i na koje uopće ne obraćaju pažnju, djeci su ponekad doslovno “kraj svijeta”. Piškenje u gaće, “strašni” susjedov pas koji je zalajao, banana koja je ispala na pod, rastanak od prijatelja koji mora ići kući, sve je to nešto što malu djecu može dovesti do histerije.

Uzmite si vremena da popričate s djetetom o tome što prolazi i pomozite mu da nađete neko ime svim tim njegovim osjećajima. Je li to bijes, razočaranje ili možda strah? Takav razvoj događaj plus malo maženja i grljenja pomoći će djetetu da lakše probavi svoje probleme i vrati se u “normalu”.

Dobra je stvar da što više budete s djetetom razgovarali o njegovim osjećajima, to će sposobnije ono samo biti u nošenju s njima kada malo odraste.

Potreba za povezivanjem

Djeca svih dobi vole biti uz svoje roditelje, no mala djeca tu potrebu niti znaju verbalno iskazati niti sama sebi protumačiti što je to što osjećaju. Kako će se onda ponašati? Bit će cendrava, “naporna” i dosadna, povlačit će vas za rukav i stalno željeti sjediti u vašem krilu. Tražit će nošenje i pojačanu pažnju te će, ako im je ne pružiti, reagirati burno i razdražljivo.

Roditelji će često reći da njihovo dijete samo želi privući pažnju, no ono u stvari puno puta treba samo njihovu blizinu i osjećaj povezanosti.

Zato, bacite se na posao: Pokažite puno razumijevanja, ohrabrujte svoje djece u novim situacijama, budite uvijek tu za pružiti zagrljaj i utjehu.

Kako dijete bude odrastalo smanjite vrijeme maženja, a povećajte vrijeme koje ćete konstruktivno provesti zajedno u igri ili čitanju.

Selidba

Selidba je stresna i odraslima, a dijete može doslovno izbaciti iz takta. Vi razmišljate samo pozitivno, na primjer vjerujete kako će dijete biti oduševljeno jer će sada imati svoju sobu i dvorište, ali njemu je to oduzimanje svega poznatog što mu je pružalo sigurnost i ulijevalo povjerenje.

Kako postupati dok se dijete ne navikne na svoj novi dom? Potrebno je puno ohrabrivanja i pozitivnog stava.

Također, prije selidbe možete pričati s djetetom o nekim ljudima koje poznajete i koji su se također preselili. Pojašnjavanje kako su oni sada jako sretni iako je i njima na početku bilo malo čudno, omogućit će djetetu da si na neki način protumači i svoje emocije i strahove te lakše prihvati taj čin.

Obiteljske svađe

Niti jedna obitelj nije savršena i ne postoje roditelji koji se tu i tamo ne posvađaju. No, ako su svađe u vašem domu postale učestale i burne, nemojte se čuditi ako se to vrlo brzo odrazi na ponašanje vašeg djeteta.

Kako se postaviti prema djetetu koje i samo može postati frustrirano i agresivno ili plačljivo i razdražljivo? Bitno je kako se nosite s cijelim procesom konflikta. Razgovor ima vrlo važnu ulogu, pa je bitno djetetu, ako svađa i nastane, objasniti što se događa. Dijete vas gleda i puno uči iz vašeg ponašanja. Priznajte m uda ste se osjećali ljutito i nemoćno te da ste zato planuli. Priznajte da ste bili preglasni i da ste pogriješili.

Dogovorite se s partnerom i pokušajte pronaći neki kompromis. Dijete će svakako učiti iz vašeg ponašanja i to će kasnije i samo primjenjivati u životu. Razgovor i pozitivan primjer izvrsna su podloga za rješavanje njegovih negativnih emocija.

(Školski.ba)