10 loših razloga zašto roditelji ne žele reagirati na ponašanje svoje djecu

Reagirati na svako dječije loše ponašanje zahtjevan je posao.


Niko nije rekao da je odgoj djeteta lagan posao. Stalno morate biti “budni”, truditi se, nalaziti prave riječi u pravo vrijeme, naučiti sami sebe strpljivosti….Ako ste nekih dana jednostavno izbačeni iz takta, umorni i pred eksplozijom te se osjećate kao da ste podbacili na svim frontovima…ne brinite, niste sami.

Ipak, manjak discipline ili da se tako izrazimo “neodgoj” nije nešto privlačno i poželjno, a može prerasti i u ozbiljan problem. Ponekad je tako lako naći opravdanje za to što se vaše dijete ponijelo ovako ili onako i to je u redu….ponekad.

No, ako stalno nalazite isprike za djetetovo ponašanje, to ne vodi ničemu osim daljnjem lošem ponašanju.

Ovo su najčešće isprike roditelja zašto ne poduzimaju nešto dok se njihovo dijete nepoželjno ponaša. I da, sve su redom loše:

Vaše dijete je pod stresom

Djeca su ponekad pod stresom jer dožive nešto loše. Na primjer, razvod ili zlostavljanje u školi. Teško nam se nositi s tim jer niko ne želi da njegovo dijete pati. No, to nije izlika za loše ponašanje. U stvari, djeci koja su pod stresom disciplina će koristiti više od toga da ih prepustite samima sebi. Pokažite djetetu da ga možete zaštititi postavljanjem ograničenja.

Nije to željelo napraviti

Dijete ne bi trebalo odgovarati ako slučajno prolije čašu soka, ali bi trebalo pomoći u čišćenju prolivenog. Ako samo prokomentarišete  “ne moraš to dirati, bilo je slučajno, mama će počistiti”, dajete previše slobodnog prostora i ne mogu prihvatiti odgovornost za svoje ponašanje.

Gurne li dijete brata, uz ispriku “nisam htio, bilo je slučajno”, a vi je prihvatite, ono će naučiti da se iz svega može izvući isprikom. No, to tako ne funkcioniše u stvarnom životu. Šef neće nasjesti na ispriku “nisam mislio tako” i slično.

Niste proveli previše vremena s njima

Niste imali puno vremena za provesti sa svojim djetetom zbog mnogih obaveza, pa onda ne želite da to vrijeme bude ispunjeno zabranama i ograničenjima…No, budete li dopuštali djetetu da se tijekom tog vremena ponaša kako hoće, nitko od vas se na kraju neće osjećati dobro. Bez obzira na količinu vremena, postavite granice, i vidjet ćete kako kvaliteta nadjačava kvantitetu, pišu Djecjaposla.com.

Već ste jučer bili strogi prema djetetu

Čini vam se da stalno prigovarate, baš jučer ste imali svađu s djetetom…možda da mu danas progledate kroz prste? to nikako nije dobra ideja, jer ako niste dosljedni, dijete ostaje zbunjeno vašim uputama: kako je jučer zbog nečega bilo kažnjeno, a danas to isto prolazi nekažnjeno?

Djeca su djeca

Normalno je da djeca budu nestašna, da rade ovo ili ono. Jer djeca su ipak djeca! No, neka ponašanja ne treba opravdavati jer neka pravila ne treba prekršiti. Tako djecu učiti kako da postanu odgovorniji odrasli ljudi.

Ne želite uzrujati dijete

Dijete se jednostavno predobro zabavlja i ako ga sad krenete opominjati, to bi ga moglo izbaciti iz takta i uznemiriti. No, tako ćete im u stvari pomoći da nauče regulirati svoje osjećaje i nositi se s negativn memocijama.

Preumorni ste za prigovaranje

Osjećate se da nemate više snage prigovarati. Ne danas. Ipak, koliko god se činilo nebitnim, nije, smognite snage koliko god je potrebno da biste ostali dosljedni u svojoj disciplini. Jer dodatno vrijeme danas, značit će manje posla za mjesec dana.

Smatrajte to kao investiciju koja će vam se isplatiti putem.

Dijete vas i tako neće poslušati

Roditelji koji nemaju samopouzdanja boje se da će ih dijete još manje slušati ako mu oduzmu određene povlastice. No, budete li zbog toga izbjegavali disciplinirati dijete, posljedice će biti još i gore. Najbitnije je steći povjerenje u svoje roditeljske vještine.

Dijete će misliti da ste zli

Jedna od najvećih roditeljskih zabluda je da će vas dijete “mrziti” ako mu nešto zabranite ili oduzmete. No, istina je da se dijete samo kratko ljuti na vas kada mu oduzmete neku povlasticu. Na duge staze, pomažete mu da uči i shvata te niti jedno dijete zbog toga ne misli da je njegov roditelj zao.

Ne želite uvijek biti negativac

Ako imate partnera koji uvijek dopusti djetetu da se izvuče s kakvim god ponašanjem vjerovatno je da ste vi negativac u porodici. U ovom slučaju najvažnije je naučiti disciplinirati zajedno s partnerom, kako jedno od vas ne bi bilo smatrano “lošim policajcem”.

Postavite kućna pravila i radite zajedno na tome da se ona i poštuju. Kada dijete vidi da nastupate ujedinjeni, puno je veća šansa da će i poštovati vaše zahtjeve.