Kakva bi mogla biti nova školska godina?

"Dosta je bilo teže ove školske ggodine jer nismo imali normalnu nastavu, a neki profesori nisu prenosili lekcije, pa su lošije ocjene bile u odnosu na prošlu godinu."


Iza učenika i nastavnika u Bosni i Hercegovini je teška školska godina. Ostaće upamćena kao ona koja je u potpunosti protekla u pandemiji i u skladu s epidemiološkim mjerama federalnog i kantonalnih kriznih štabova. Šta možemo da očekujemo u narednoj, niko sa sigurnošću ne može reći.

Novi način izvođenja nastave bio je izazov za Alminu Suljić. Manje je komunicirala sa vršnjacima. Bilo je to uglavnom u online formi. Poštovanje epidemioloških mjera bilo je obavezno i sve je to uticalo, kaže na nju i na njene školske prijatelje.

 – Dosta je bilo teže ove školske godine godine jer nismo imali normalnu nastavu. Na primjer, neki profesori nisu prenosili lekcije, pa su lošije ocjene bile u odnosu na prošlu godinu, rekla je Suljić.

Uvjeti odvijanja nastave smanjili su druženje među učenicima. A upravo interakcija je ključna za učenike, smatraju psiholozi.

Una Halilagić, psiholog

 – Ovo je jedan novitet, kako za učenike, tako za roditelje i kompletno nastavno osoblje. Ono je produciralo različite psihološke posljedice, prije svega odrazilo se na manjak socijalizacijskih aspekata, kazala je Halilagić.

Pandemija koronavirusa donijela je velike promjene u obrazovanju. Osim online formata, djeca su nastavu slušala i gledala uz televizijski program. Otvorilo je to brojan pitanja, i za djecu i za roditelje, među kojima je i ono da

Aida Alijagić, direktor Medicinske škole Bihać

 – Školska godina nije izgubljena. Učenici su ‘hendikepirani’ jer su jednu sedmicu su išli u školu, jednu nisu, ali najveći hendikep za njih je što nisu imali praktičnu nastavu u Domu zdravlja i Kantonalnoj bolnici, istakla je Alijagić.

Učenici završnih razreda, ove godine, po svemu sudeći, neće imati ni matursku večer.

 – Mi nismo dobili dozvolu od Ministarstva da održimo maturu. Kod nas ima veliki broj maturanata, preko dvije stotine, tako da bi teško bilo organizovati zabavu, dodala je Alijagić.

Normalizacija nastavnog procesa će ovisiti i o stepenu vakcinacije.

Ljuban Bajić, Aktiv direktora srednjih škola regije Banjaluka

 – Ako bude vakcinacija išla kako treba moći ćemo od septembra da krenemo s normalnom nastavom od 45 minuta, istakao je Bajić.

Stav prosvjetnih radnika je da su, unatoč lošim okolnostima, obavili dobar posao, iako su, kažu, očekivali mnogo više podrške od nadležnih institucija. I nastavnici i učenici se nadaju da će naredna školska godina biti bolja.

Više o ovoj temi pogledajte u videoprilogu BHRT-a.