Zbirka visočke Franjevačke gimnazije starija od 130 godina

Prirodoslovna zbirka Franjevačke klasične gimnazije u Visokom čuva eksponate proteklih 130 godina, a neke od najstarijih prepariranih životinja živjele su u 19. stoljeću.


Profesor te gimnazije fra Ivan Nujić Feni je kazao da je to jedna od zbirki kojom raspolažu, ali da je uz biblioteku, koja ima oko 64.000 knjiga, najzanimljivija.

Osim tih dviju zbirki Franjevačka gimnazija ima i mali arheološki muzej, uspostavljen prije 1976. godine, etnografsku zbirku te galeriju sa 180 umjetničkih djela.

Ta prirodoslovna zbirka rezultat je rada brojnih franjevaca, profesora koji su voljeli prirodu, izučavali je i predstavljali drugima.

–  Franjevci su uvijek nešto skupljali i čuvali od zaborava. Tako je nastala i ova zbirka, koju su marljivo dopunjavali od utemeljenja ove gimnazije, 1882. godine, do danas, istakao je fra Ivan.

Zbirka je, između ostalog, okupila sve ptice grabljivice iz Bosne i Hercegovine.

U Visokom su izloženi eksponati s raznih strana svijeta. Predstavljeno je mnoštvo fosila, minerala i stijena te biljaka i životinja. Zbirka prikazuje puževe, školjke, kukce, ribe, vodozemce i gmizavace te ptice i sisavce.

Posebnu vrijednost daju joj zanimljivi i vrlo rijetki eksponati poput ostataka mamuta te danas rijetkih i ugroženih vrsta životinja, kao što su madril, bjeloglavi sup, kivi ili čovječija ribica.

Osim toga, zbirka je značajna jer pruža uvid u mineraloško-petrografski potencijal BiH te njenu floru i faunu.

I kako je to inače kod franjevaca običaj, navode da ništa od onoga što imaju ne smatraju svojim.

– Sve je to Božje davanje. Mi smo samo čuvari ove ljepote kojom Stvoritelj obdaruje ljude. Zato rado primamo posjete učenika iz drugih škola i omogućujemo im da zavire u riznicu, da se susretnu s prirodom kojoj i sami pripadaju, poručio je fra Ivan.

(N1)