Za buduće brucoše: Upoznajte se sa studijskim programima Univerziteta u Novoj Gorici

Na granici sa Slovenijom i Italijom, između Jadranskog mora i Alpa, nalazi se Univerzitet u Novoj Gorici. Sa svojih 400-450 studenata, može se reći da je relativno mali univerzitet, ali kroz svoju dvadesetšestogodišnju historiju, pokazao je i nastavlja da pokazuje odlične rezultate na globalnom nivou. Njegova istraživačka izvrsnost zabilježena je širom svijeta, a zajedno sa snažnom međunarodnom orijentacijom, visokokvalitetnim studijskim programima koji spajaju teoriju i istraživanje sa praksom, te posebnom predanošću svog nastavnog osoblja studentima, privlači sve veći broj studenata.


Ono što studenti posebno vole kada uče kod nas jeste naš individualni pristup i rad u malim studijskim grupama. U našim predavaonicama studentima se ne obraćaju jednostavno nikakvi generički i bezlični naslovi kao što je »kolega / koleginice«, već imenima, jer profesori poznaju sve svoje studente po imenu. Zapravo ih toliko dobro poznaju da ih mogu savjetovati i predložiti svakom studentu aktivnosti ili projekte koji bi im pomogli da u potpunosti razviju svoje talente.

Pogledajte iskustvo studentice Nejre Ajanović

Izvrsna prilika za bavljenje projektima i istraživačkim radom zapravo je jedna od naših najvećih prednosti, a takva je i praktična orijentacija naših studijskih programa. Praktični plasmani, rad na zajedničkim projektima i druge zajedničke aktivnosti s poslovnim partnerima ili drugim organizacijama u Sloveniji ili inostranstvu pružaju studentima ne samo dragocjeno iskustvo već i korisne kontakte za buduću profesionalnu karijeru, kao i nove mogućnosti zapošljavanja. Izuzetno smo ponosni što 93% naših diplomiranih studenata zapravo pronalazi posao u roku od jedne godine nakon završetka studija.

Portrait of students studying in bookstore together

Posebnu brigu vodimo o određenim grupama studenata sa specifičnim potrebama – prije svega, mi smo univerzitet koji studentima sportistima nudi prilagođene načine studiranja. Štaviše, Univerzitet u Novoj Gorici je također jedan od registrovanih evropskih mjesta za talente (European Talent Point), njegujući kontinuiranu predanost visoko motiviranim studentima. Naša fleksibilnost ogleda se i u različitim pristupima poučavanju i mogućnostima online učenja, što je danas od velike važnosti.

Kao međunarodno orijentisan univerzitet s udjelom naših međunarodnih studenata koji prelazi 50 %, potpuno smo svjesni važnosti međunarodnog iskustva koje je studentima potrebno na globaliziranom tržištu rada, stoga podstičemo naše studente da učestvuju u međunarodnim mobilnostima. Međunarodno iskustvo o kome pričamo možete steći upisom na jedan od studijskih programa koji nudi mogućnost dvojne diplome na drugom renomiranom univerzitetu u inostranstvu.

Books and graduation hat in education library

Studirati na Univerzitetu u Novoj Gorici znači studirati u živoj međunarodnoj atmosferi, u sigurnom i prijatnom studijskom okruženju tople i lijepe submediteranske Goriške regije u zapadnoj Sloveniji, gdje ćete se uskoro osjećati kao kod kuće.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, moći ćete uživati u svim blagodatima statusa studenta u Sloveniji, poput subvencionirane studentske prehrane i prijevoza, studentskih prilika za posao, ostalih studentskih popusta, mogućnosti stipendiranja ili čak studija bez školarine na mnogim dodiplomskim i magistarskim studijama studirajte ako ste državljanin Bosne i Hercegovine, jedne od zemalja EU ili bilo koje druge države koja ima sporazum sa Slovenijom o neplaćanju školarine.

Lista studijskih programa Univerziteta u Novoj Gorici (2021/22)


Više informacija:

Prijavno-upisna služba UNG:

Međunarodna i projektna kancelarija UNG (za međunarodne razmjene):


Pratite Univerzitet u Novoj Gorici na društvenim mrežama:

Korisne informacije za studente:

Trenutno je otvoren poziv za dvije stipendije za strane državljane za doktorski studij Karstologije. Poziv za stipendiju možete pogledati na linku.

26. aprila 2021. godine bit će organizovan online info dan za studente iz Bosne i Hercegovine. Pratite Univerzitet u Novoj Gorici jer uskoro objavljuju link i više informacija.