Vlada Japana za projekte obrazovanja i zdravstvene zaštite u BiH donirala preko 420 hiljada KM

Vlada Japana dodijelila je grant u ukupnom iznosu od 216.256 eura odnosno oko 422.000 KM, za tri projekta u oblasti osnovnog obrazovanja i jedan projekat u oblasti primarne zdravstvene zaštite u BiH. Ceremonija potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava održana je juče u prostorijama Ambasade Japana u Sarajevu.


Vlada Japana dodijelila je iznos od 69.347 eura (oko 136.000 KM) za projekat obnove Osnovne škole “Sveti Sava” u Loparama, dok je Osnovna škola “Jovan Dučić” u Banja Luci dobila iznos od 55.536 eura (oko 109.000 KM).

Predmetna sredstva će omogućiti zamjenu dotrajale stolarije (prozora i vrata) na školskim objektima. Treći primalac granta je Osnovna škola “Lukavica” u Gračanici za koju je Vlada Japana obezbijedila grant u iznosu od 65.502 eura (oko 128.000 KM).

Pored zamjene stolarije, realizacija projekta u Gračanici uključuje i zamjenu azbestnog krova na školskom objektu. Realizacijom ova tri projekta biće stvoreni bolji uslovi za odvijanje nastavnog procesa za oko 1200 učenika koji pohađaju ove tri školske ustanove, kao i za 200 nastavnika i saradnika, prenosi portal Klix.ba.

Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo u Hadžićima, od Vlade Japana dobio je sredstva u iznosu od 25.871 eura (oko 50.600 KM) za projekat nabavke medicinske opreme. Zavod je osnovan 1933. godine s ciljem pružanja specijalističke zdravstvene zaštite na području Kantona Sarajevo.

Lokalitet Hadžići na godišnjem nivou opservira oko 15.000 pacijentica u domenu primarne ginekološke zdravstvene zaštite. Postojeći ultrazvučni aparat tehnički je dotrajao i nemoguće je isti dalje održavati u funkciji. Realizacija ovog projekta će omogućiti adekvatnu ultrazvučnu dijagnostiku.

Japan je jedan od najvećih bilateralnih donatora u BiH. Od 1996. godine, Japan je donirao oko 1 milijardu KM za preko 200 projekata u gotovo svim vitalnim sektorima kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnadbijevanje, poljoprivreda, zaštita životne sredine, infrastruktura, kultura itd.

Japan će nastaviti sa pružanjem podrške Bosni i Hercegovini s ciljem doprinosa društveno-ekonomskom razvoju u ovim ključnim sektorima, navodi se u saopćenju ambasade Japana u BiH.

(Klix.ba)