Švedska ministrica Aida Hadžialić posjetila Srednju školu za okoliš i drvni dizajn Sarajevo

U okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini, ministrica obrazovanja u Vladi Kraljevine Švedske Aida Hadžialić posjetila je danas Srednju školu za okoliš i drvni dizajn Sarajevo gdje je razgovarala sa ministrom za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvirom Kazazovićem i direktorom ove škole Muamerom Muratovićem i učenicima. U pratnji ministrice bio je ambasador Švedske u našoj zemlji Fredrik Schiller.


Ova škola već tri godine ima odličnu saradnju sa Gimnazijom u švedskom gradu Trönos, u okviru koje se organizuju razmjene učenika, edukacije, posjete fabrikama kao i zaštićenim prirodnim područjima, te drugim mjestima od značaja za ovu vrstu strukovnog obrazovanja.

– Tokom posjete Sarajevu i BiH bilo mi je važno upoznati mlade ljude, čuti njihova mišljenja o školstvu kao i o planovima za budućnost. Tu praksu primjenjujem i u Švedskoj gdje više puta sedmično posjećujem škole kako bih čula šta imaju reći učenici i nastavnici, što mi je mnogo važnije od pisanih izvještaja koje dobijam. Imate dobru školu i stekla sam utisak da vrijedno radite a nakon ovog sastanka sa ministrom Kazazovićem i direktorom Muratovićem zajedno ćemo raditi na jačanju zanatstva, naglasila je u razgovoru sa učenicima ministrica Hadžialić ističući da su održivi razvoj i ekologija budućnost.

Naglasila je da i u zemlji iz koje dolazi, kao i u BiH, vlada malo interesovanje za strukovno obrazovanje i rad u toj oblasti iako je na tržištu rada ogromna potreba za zanatima, te da učenici ove škole imaju perspektivu.

Ministar Kazazović je zahvalio minstrici Hadžialić na posjeti upravo ovoj školi u kojoj se primjenjuje jedan novi pristup u obrazovanju kao i pripremi učenika za tržište rada.

– Imamo ekspanziju drvno-prerađivačke industrije u BiH i Kantonu Sarajevo a to je jedna od tri oblasti koje je Vlada KS definisala kao najvažnije generatore razvoja. Bitno je da prenosimo iskustva jedni drugima, ostvarujemo saradnju između škola, dajemo mogućnost mladima da se upoznaju sa novim tehnologijama te im omogućimo da nađu posao, izjavio je ovom prilikom ministar Kazazović.

Direktor Muratović je istakao da je Srednja škola za okoliš i drvni dizajn rasadnik stručnjaka koji će “sutra” raditi u velikim kompanijama poput IKEA-e .

– Na tržištu rada su veoma traženi stolari i moramo raditi na motivaciji učenika za ovu vrstu obrazovanja, naglasio je Muratović.

Ambasador Schiller je ovom prilikom ispričao jedan primjer uspješne saradnje porodične kompanije iz Konjica sa dizajnerskom kompanijom iz Švedske koja je, kroz program podrške Švedske ambasade, rezultirala proizvodnjom moderne linije namještaja koja je osvojila i nagradu na jednoj od međunarodnih izložbi. Naglasio je da je veoma važno unapređivati saradnju dviju zemalja u ovoj oblasti i istakao da će Ambasada podržati sve aktivnosti koje će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta u BiH, posebno za mlade.

Ovom prilikom razgovarano je i o reformskim procesima koje je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS započelo, s akcentom na zakonske akte, a ministrica Hadžialić je iskazala spremnost ministarstva na čijem je čelu da pomogne i u tom domenu.

Nakon sastanka sa menadžmentom škole i učenicima upriličen je i zajednički obilazak školskih prostorija.

Danas je povodom posjete u školi bilo ugašeno zvono za najavu početka i kraja nastave, jer u švedskim školama ova praksa odavno ne postoji, što je simbolično urađeno i u ovoj sarajevskoj školi radi delegacije, koja je odobrila ovakav gest.

(Školski.ba)