Učenici iz Vlasenice u projektu jačanja medijske pismenosti

Cilj kampanje je da razvije kritičko mišljenje i selektivan pristup informacijama u medijima i na internetu.


Osnovna škola /OŠ/ “Vuk Karadžić” iz Vlasenice zauzela je drugo mjesto na konkursu koji je raspisan u okviru kampanje “Jačanje medijske pismenosti kod djece u RS-u”.

Cilj kampanje koju sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo prosvjete i kulture, Republički pedagoški zavod i RTRS jeste da kod učenika osnovne i srednje škole razvije kritičko mišljenje i selektivan pristup informacijama u medijima i na internetu.

Direktor OŠ “Vuk Karadžić” Danka Milić Kezunović izjavila je Srni da je ova škola osvojila drugo mjesto sa 111 bodova, te da je iza prvoplasirane OŠ “Pale” sa Pala koja je na konkursu dobila 115 bodova.

Kezunovićeva je dodala da su u februaru, u saradnji sa Radio Vlasenicom, osmislili projekat pod nazivom “Mala škola novinarstva” čiji je osnovni zadatak medijsko opismenjavanje vlaseničkih učenika.

Mi nismo obradovani samo što smo drugi u Srpskoj, nego što ćemo dobiti i vrijedne nagrade koje je obezbijedila kompanija `M:tel` i što će to biti dalji podstrek za đake, rekla je ona.

Kezunovićeva je navela da će u projektu “Mala škola novinarstva” učestvovati po 10 učenika petog i devetog razreda, koji će u prvoj fazi projekta, kroz dvije teorijske i dvije praktične radionice, saznati šta je radijska, šta novinarska vijest, te kako se piše izvještaj.

Što je najvažnije, naučiće kako da budu bezbjedni na internetu, kako da sačuvaju sebe i svoje podatke i kako da sa drugima komuniciraju na svim društvenim mrežama, istakla je ona.

Kezunovićeva je dodala da će učenici u drugoj fazi projekta, u sklopu dječijeg programa Radio Vlasenice, raditi radijske emisije.

U radijskim emisijama učenici će na smislen način svojim vršnjacima predstaviti ono što su i sami naučili. Na tome možemo da zahvalimo glavnom i odgovornom uredniku Radio Vlasenice Tatjani Golijanin, čija ideja je bila da projekat odradimo na ovaj način, izjavila je Kezunovićeva.

Najbolji učesnici projekta “Mala škola novinarstva” ubuduće će moći da nastave svoj angažman na radiju.