Super junak Beepster poručuje: “Heroj planete Zemlje može biti svako od nas!”

Kao dio najvećeg projekta energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini, (Bosnia Efficiency Project - BEEP), u pet osnovnih škola u FBiH održane su edukativne radionice o energetskoj efikasnosti. Cilj radionica je upoznati djecu sa pametnim korištenjem energije koju trebaju usvojiti svakodnevno, u školi ili u vlastitom domu.


Više od 250 učenika je pogledalo animirani film o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena na Zemlji.

Nakon što im je prikazan edukativni animirani film, sa glavnim junakom Beepsterom, djeca su se oduševila prilikom da se sa njim i upoznaju.

– Vaša planeta pati, upozorio je Beepster učenike, te ih pozvao da i oni postanu mali heroji i svojim energetski efikasnim ponašanjem spase planetu Zemlju.

– Ne ostavljajte vodu da curi, koristite štedne sijalice, zasadite po jedno drvo. Vi svojim ponašanjem možete promijeniti svijet,  savjetovao je Beepster više od 250 učenika tokom svog putovanja, od IV Osnovne škole u Mostaru, preko O.Š. ”Crnići” u Stocu, zatim O.Š. ”Hašim Spahić” u Ilijašu, O.Š. ”Hamdija Kreševljaković” u Kaknju, i da bi svoje putovanje ovaj put završio u O.Š. ”Musa Ćazim Ćatić” u Zenici.

Beepster je učenike podučavao energetski efikasnim ponašanjima koristeći Beepomat, uređaj koji na jednostavan način ilustruje kako neracionalno korištenje energije iz fosilnih goriva dovodi do globalnog zagrijavanja. Tu iznenađenjima nije bio kraj! Veliku pažnju učenika je privukla i termovizijska kamera, koja pokazuje koliko se energije troši čak i kada su uređaji koji su u stand by mode-u priključeni na struju.

Obzirom da su u okviru projekta BEEP u navedenim školama tokom 2016. godine implementirane mjere energetske efikasnosti, ova faza reflektira snažnu potrebu za mehanizmima uštede energije koji započinju na individualnom nivou. Beepsterova poruka nije upućena samo djeci. Ona je istina sa kojom se treba nositi svaki pojedinac koji razmišlja o budućnosti jedinog doma, kojeg ostavlja budućim generacijama. Svaki pojedinac svojim odgovornim ponašanjem može postati heroj i osigurati održiv i ekološki orijentiran razvoj planete Zemlje.

(Školski.ba)