Projekt SPARKreators – donacija 500 robota osnovnim školama u BiH

Danas je teško zamisliti bilo kakav poslovni smjer koji ne zahtjeva osobu koja zna programirati. U dobu smo zlatne groznice za programerima. Programiranje je svuda oko nas. Zašto ne početi s edukacijom u najmlađoj dobi? Programiranje nije više samo za osobe koje su završile informatički fakultet - danas osnovnoškolci također mogu naučiti programirati.


Obrazovanje ima jako važnu ulogu u svakom društvu. Ono nije ništa drugo nego odraz društvenog sustava jedne države. Kako da od Bosne i Hercegovine stvorimo jaku, uglednu i u svijetu poznatu državu? Odgovor leži u jačanju obrazovnog sustava i unaprijeđenju nastave informatike kroz osnovnoškolsko obrazovanje.

Udruga Hello World (SPARK school), kao jedna od najstarijih članica SPARK grupacije, aktivno želi doprinijeti poboljšanju formalnog i neformalnog obrazovanja u području robotike, automatike i programiranja. Vođeni tom idejom odlučili smo pokrenuti projekt SPARKreators, u sklopu kojeg ćemo donirati preko 500 mBot robota osnovnim školama i udrugama koje u opisu svojih aktivnosti uključuju rad s djecom diljem Bosne i Hercegovine. Cilj ovog projekta je da djeca od najranije dobi steknu znanja u tzv. STEM zanimanjima, što je zapravo akronim sastavljen od riječi science, technology, engineering and mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Učenjem kroz igru želimo motivirati djecu na usvajanje znanja iz navedenih zanimanja koja će imati priliku pokazati na organiziranim natjecanjima u sklopu SPARKreators Lige.

SPARKreators ligu provodit će SPARK school u suradnji s IRIM-om (Hrvatska) i EXIT centrom (Banja Luka, BiH). Ligom želimo ukloniti probleme poput nemogućnosti učenika da nauče programirati, dodati robotiku i automatiku u stalne kurikulume u školama i osigurati sve što je potrebno da učenici počnu kodirati interaktivne igre, zanimljive aplikacije i dinamične animacije.

Zahvaljujući donaciji cijele franšize Croatian Makers lige Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM – osnovanog od strane Nenada i Rujane Bakić, imamo sva potrebna znanja za provedbu jednog ovako važnog projekta. Također, svu potrebnu opremu imamo zahvaljujući privatnoj donaciji osnivača SPARKa. Procjenjujemo da će u projekt biti uključeno najmanje 100 škola, te da ćemo ovim projektom doprinijeti smanjenju jaza između obrazovnog sektora BiH i razvijenih zemalja. Prije svega, želja nam je mladima dati najvažnije alate za budućnost – samosvjesnost, kritičko promišljanje, tehnološku pismenost i moderni pristup učenju. Tehnička znanja su jako vrijedan alat s kojim mladi ljudi mogu razvijati vlastite poduzetničke projekte. Želimo ih educirati i inspirirati na kreiranje novih linija koda.

Prijave na SPARKreators ligu otvorene preko aplikacijske forme, pravilnik i detalje o ligi možete pročitati na našoj web stranici. Prijave zatvaramo 8.2.2017. u 16 sati.

(Školski.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!