Pet načina da naučite i zapamtite apsolutno sve

Nastao kao odgovor na pitanje “Koje strategije učenja koriste osobe koje brzo uče?” postavljeno na društvenoj mreži Quora, ovaj tekst sumira znanje i iskustvo Alessia Bresciania,, čovjeka koji se već 15 godina bavi različitim strategijama u digitalnoj sferi.


4. Stvarajte veze

Učenje kroz razumijevanje konteksta i detalja omogućava nam da razumijemo veze među informacijama. To je veoma bitno kako bismo utemeljili naše znanje. Kako to funkcioniše u praksi? Ukoliko treba da zapamtite veliki broj informacija koje vam iz nekog razloga zadaju poteškoće, pokušajte da osmislite priču oko tih informacija u koju ćete uklopiti i dobro poznate pojmove ili osobe na primjer. Na taj način ćete lakše naučiti i zapamtiti informacije.

Sigurno ste čuli za trik kako da zapamtite sve karte iz špila i da možete pogoditi koja tačno karta nedostaje. Taj “trik” zapravo se zasniva na povezivanju svih karata u jednu smislenu cjelinu i priču tako što ćete svaku kartu na primjer povezati sa likom određene osobe i određenih predmeta. U svakom trenutku ćete znati ko nedostaje sa spiska.

5. Odredite ritam

Sa ritmom učenja se uvijek možete igrati. Kada je potrebno možete usporiti, a isto tako s druge strane možete se ubrzati kada želite da brže učite. Iz tog razloga ritam je bitan u učenju jer nas izlaže različitim intenzitetima pritiska što za posljedicu ima naše prilagođavanje učenju i metodi koju koristimo.

U praksi bi to izgledalo ovako, kada se preslušavate za ispit pokušajte prvo da iznesete gradivo polako i staloženo, a zatim uradite to isto najbrže što možete čisto kako biste bili sigurni da apsolutno vladate svim informacijama čak i onda kada morate odgovarati pod pritiskom.

(studentskizivot.com)