Iz ljubavi prema matematici: Škola matematike Matka pomaže školarcima i studentima

Predstavljamo Martinu Pehar i Mariju Lovrić, studentice matematike koje dolaze iz Čitluka, i koje su svoju ljubav prema matematici pretvorili u projekat Škola matematika "MATKA".


Marija Lovrić

Martina Pehar i Marija Lovrić su studentice matematike na Sveučilištu u Mostaru. Dolaze iz Čitluka, dijele iste interese te ljubav prema matematici koja ih je spojila na fakultetu i pomogla im da izgrade prijateljstvo. Ta ista ljubav prema matematici im je sada pomogla da pokrenu i vlastiti biznis.

Martina Pehar

Martina je došla na ideju dok je kao studentica matematike, da bi poboljšala svoj džeparac, počela pružati usluge individualnih instrukcija osnovcima i uvidjela brojne nedostatke takvog načina rada. Tada je odlučila da će dati sve od sebe da mladima promijeni sliku o matematici, da im je prikaže na drugačiji način i pomogne im da je zavole. Tako je nastala ideja Matke. Uz pokretačicu projekta Martinu je i Marija koja je podrška od samog početka i koja se kroz prvih mjesec dana uključila i u samu realizaciju projekta.

Šta je Matka? ?

Matka je škola matematike, namijenjena je prvenstveno osnovcima, no u posljednje vrijeme u Matki u Mostaru ponudu smo proširili i na studente. Matka se trenutno nalazi u tri grada, već spomenutom Mostaru te u Čitluku i Širokom Brijegu. Imamo četvero predavača, a brojimo nešto više od 130 članova. Svi predavači su studenti matematike na Sveučilištu u Mostaru.

Prvo što nudimo jest grupna, kontinuirana poduka iz matematike koja u potpunosti prati nastavni plan i program. Moderniziranim metodama, zabavnim pristpunom sat učinimo zanimljivijim i produktivnijim. Radi se u manjim grupama, do osam ljudi. Grupe su dovoljno male da se stignemo posvetiti svakom učeniku, a ujedno i dovoljno velike da na satu ne bude jednolično i monotono. Sastaju se dva puta tjedno u ustaljenim terminima, a termin traje 45minuta.

U ponudi imamo i zabavnu matematiku u Mostaru, ona je namijenjena učenicima koji žele znati više, odnosno osnovcima koji žele usavršiti svoje znanje te naučiti zanimljive stvari iz matematike koje se u školama pretjerano ne spominju. Ove grupe također broje maksimalno osam ljudi, sastaju se jedanput tjedno, a sat traje 60 minuta.

Studentima također pružamo uslugu individualnih instrukcija iz matematike.

Pobjednice ste SBF Start-up Challengea. Zašto ste se prijavile i šta ova pobjeda predstavlja za vas i vaš projekat?

Prijavile smo se na SBF Start-up Challenge jer nam se ideja emisije jako svidjela i odlučile smo pokušati. Uvijek ističemo kako smo se prijavile potpuno neopterećeno i mislimo da je to dosta i utjecalo na sami ishod emisije. Nakon što smo saznale da je naš projekt izabran da sudjeluje u emisiji bile smo iznimno ponosne i sretne što ćemo imati priliku predstaviti ga i dobiti objektivno, stručno mišljenje o njemu i konkretno znati na čemu smo. Pobjeda nam je pokazala da smo na pravom putu, da činimo društveno korisnu stvar i dala nam ogroman vjetar u leđa u svakom pogledu. Iznimno smo ponosne zbog toga.

SBF Start-up Challenge

Koliko dugo radi Matka i koje su novosti vezane za školu matematike?

Matka je počela s radom u 10. mjesecu 2019. godine. Počeli smo u učionici u Čitluku, a sredinom 11. mjeseca prošili smo se i na Mostar. Noviteti u 2020.godini su učionica u Širokom Brijegu te naša nova ponuda u Mostaru, odnosno zabavna matematika namijenjena učenicima koji žele znati više te individualne instrukcije namijenjene studentima.

Kako postati dio Matke?

Zainteresirani se mogu prijaviti putem naše Facebook stranice Škola matematike Matka. Također na Facebook stranici mogu pronaći i naše brojeve telefona i kontaktirati nas, ostaviti podatke te postati Matkin član.

Koji su planovi za budućnost? 

Trenutno imamo tri učionice, planiramo Matku proširiti i na ostale gradove u BiH. Dalje, kroz određeno vrijeme ponudu želimo proširiti na prirodne i primijenjene znanosti. Trenutni glavni cilj nam je postati centar za cijeloživotno obrazovanje.

Poruka za naše čitatelje, školarce i studente? ?

Želimo poručiti svim čitateljima, školarcima i studetima da slušaju svoje srce u izboru budućeg zanimanja. Dalje da budu hrabri i ustrajni u tome da slijede svoje snove. Istina je da je teško, zahtijeva puno truda i odricanja, ulaganja u sebe i usavršavanja. Ali garantiramo svima da se isplati. Mislimo da nema veće sreće nego da radiš ono što voliš i u čemu uživaš!

(Školski.ba)