Kakve nam odgojne trendove i novosti donosi 2020. godina?

Jeste li već počeli “provoditi” neke odgojne trendove koji u velikom zamahu dolaze u ovoj godini?


Svjetski roditeljski trendovi u 2020. donose ekološku osviještenost, ali i poneke rekli bismo, sulude zapadnjačke trendove kao što je na primjer proslava prve mjesečnice. Evo što nam sve donosi 2020. godina i što bi ubrzo moglo pristići i u naše krajeve (domove):

Svjesnost o okolišu

Najpopularniji trend zasigurno je onaj koji je pokrenula Greta Thunberg, poznat i kao “Greta efekt”. Studije potvrđuju da je Greta na mnoge ljude, a posebno na mlade porodice diljem svijeta ostvarila nemjerljiv utjecaj. Dakle, u ovoj godini očekujte slikovnice i crtiće na temu o zaštiti okoliša i spašavanje planeta Zemlje od gušenja o smeću te okretanje mladih obitelji u smjeru ekološke osviještenosti i aktivizma, prenosi djecjaposla.com.

Život bez plastike

Drvene igračke neće postati samo obavezne, već će se težiti posvemašnjem uklanjanju plastike i plastičnih igračaka iz kuće. Stručnjaci koji su provodili studije o zainteresiranosti roditelja da učine upravo to, otkrili su kako ovaj trend može biti poprilično skup, no čak 93 posto ispitanika pozitivno je reagiralo na njega.
Osim plastičnih igračaka i sitnih plastičnih igračkica, obiteljske domove počet će napuštati i plastične slame za piće, tanjuri i ostale, nekad za rođendanske proslave, “obavezne” dekoracije.

Smanjene porodice

Mnogi ljudi postaju roditelji u kasnijim godinama, a većina ih se odlučuje na jedno ili možda dvoje djece, objašnjavajući svoj izbor zaokupljenošću poslom ili financijskim prilikama. No, otkako su Meghan Markle i princ Harry objavili kako će imati samo dvoje djece “u nadi da će to imati pozitivan utjecaj na okoliš”, to je ostavilo utjecaj na mnoge mlade parove, prvenstveno u Velikoj Britaniji koji su počeli preispitivati svoje stavove.

No, iz kojeg god razloga, obitelj će se početi smanjivati u 2020. godini te će se parovi odlučivati na sve manje djece kojoj će moći pružiti sve potrebno.

Doviđenja tv-u, zdravo igrice

Da, dobri stali televizor mnogima je i tako već zastario, a djeca su ga se zasitila kao što smo se i mi zasitili cd-ova. Čak 47 posto roditelja diljem svijeta odlučilo je nekad omiljeno sredstvo kućne zabave prenamijeniti u korist igraćih konzola na kojima tinejdžeri, pa i mlađa djeca provode veći dio dana.

Tako dvanaestogodišnjaci u SAD-u i Velikoj Britaniji provode oko 12 sati za igraćim konzolama, a osmogodišnjaci “samo” deset. Staru tradiciju zajedničkog sjedenja i gledanja televizije u ovoj godini sve će više zamijeniti igranje obiteljskih igara za više igrača na konzolama ili igranje s prijateljima “na daljinu”.

Djeca na poslu

Mnoge mame pokrenule su ili će pokrenuti vlastiti biznis jer će na taj način postati fleksibilnije s radnim satima. U skladu s time otvara se sve više mjesta za co-working, a vjeruje se kako će to dijeljenje istog prostora otići na jednu sasvim novu razinu.
Naime, radna mjesta za takozvane freelancere početi će nuditi mogućnosti dovođenja djece na posao gdje će mame uskakati jedna drugoj i međusobno si pomagati oko brige za djecu.

Proslave prve menstruacije

Pubertet više nije šala i roditelji ga shvaćaju vrlo ozbiljno. Djeci i znatno ranije objašnjavaju neke stvari koje su nama naši roditelji izbjegavali objasniti ikada,informiraju se, čitaju. Samim time niti prva mjesečnica kod djevojčica ne može proći samo tako, kao da se ništa nije dogodilo. Zato će mame u tekućoj godini početi priređivati jednu novu, posebnu vrstu proslave, proslavu dobivanja prve mjesečnice!

Sramotno i užasno, pomislit ćete? Mnogi poklonici ovog trenda naglašavaju kako time zapravo skidaju stigmu s tog posve normalnog životnog događaja o kojem se nekad davno, davno, samo stidljivo šaputalo.

Tema proslave, pitate se? Hoće li vas iznenaditi ako napišemo da će prevladavati crveno?

Povratak prirodnoj trudnoći

Nakon svih “blagodati medicine”, žene se počinju vraćati osnovama. Većina će ih u 2020. željeti najprirodniju moguću trudnoću. Dakle, uz minimalne liječničke kontrole, bez ultrazvuka, lijekova, bez lijekova protiv bolova.

Uz ovaj trend, raste i broj žena koje žele roditi kod kuće umjesto u bolnici.

Mikro planiranje dana

Svaka sekunda u danu jedne porodice mora biti isplanirana i složena u savršen raspored. To je roditeljima potrebno kako bi mogli izvršavati sve svoje mnogobrojne poslovne i obiteljske obaveze, koje će se samo gomilati. Npr: 7:00, palim mašinu za veš, 7:05, radim popis za kupovinu dok se djeca oblače za školu, 7:15, palim mašinu za suđe 7: 20, provjeravam email prije polaska u školu, 7:30, izlazimo iz kuće, 7:45, ostavljam ih u školi i krećem na posao…

Predlošci za ovakvo mikro planiranje dana danas su postali dostupni i na internetu. No, psiholozi upozoravaju da posebno djeci mogu djelovati zastrašujuće te posve “ubiti” njihovu spontanost i kreativnost.

Trenuci za “slušanje”

Nekad je s djecom bilo normalno razgovarati, no danas su ti trenutci, kada se roditelji mogu u potpunosti posvetiti samo djeci, vrlo rijetki. Uvijek se usput pokušava dovršiti i napraviti i nešto drugo, pa djeca znaju pasti u drugi plan. Ali, ne više! Roditeljski trendovi nalažu odvajanje minimalno, a mnogima je to i maksimalno, 20 minuta dnevno za razgovor s vlastitim djetetom.

Naime, time pokazujete djeci da su njihovi osjećaji važni, a ovaj trend služi i zbližavanju prezaposlenih roditelja s djecom, tvrde psiholozi.

(Školski.ba)