Jednostavne ideje za motivaciju učenika

Najbolje lekcije, knjige i drugi materijali za učenje su oni koji će zainteresovati učenike i motivisati ih da rade. Interna i eksterna motivacija je ključni faktor za uspjeh učenika u svim fazama školovanja, a nastavnici i profesori igraju jednu od centralnih uloga u njihovom motivisanju.


Naravno, ovo je lakše reći nego uraditi, jer svakog učenika motiviše nešto drugo, i treba mnogo vremena i truda da se pokrene cijela učionica. Čak i predavači sa najboljim namjerama i kvalifikacijama nekad nemaju potrebne vještine da motivišu učenike na pravi način. Bez obzira na godine i iskustvo ovi savjeti će pomoći nastavnicima da motivišu svoje učenike i pomognu im da ostvare bolje rezultate:

Pružite učenicima osjećaj kontrole

Iako je autoritet važan kod pokretanja djece na rad, dobro im je nekad pružiti i osjećaj kontrole. Ukoliko imaju nekakav izbor u toku časa lakše ih je zainteresovati. Na primjer, možete im dopustiti da izaberu tip zadatka koji žele da riješe ili da sami izaberu domaći. Osjećaj kontrole ih može motivisati da učine više, prenosi mreza-mira.net.

Definišite ciljeve

Ukoliko nemate jasno definisane ciljeve učenici će imati manje volje da izvršavaju svoje obaveze. Moraju da znaju šta se od njih očekuje da bi imali motivacije da rade. Jasno istaknite šta očekujete od njih na početku godine tako da nema konfuzije i da imate ciljeve kojima težite.

Nemojte prijetiti

Iako učenici moraju biti svjesni da kršenje pravila snosi posljedice, mnogo je bolje da ih pozitivno usmjerite umjesto da iznosite prijetnje. Kada stvorite sigurno okruženje koje pruža podršku pokazujete svoje povjerenje u sposobnosti studenata, i mnogo je vjerovatnije da će težiti da ispune očekivanja.

Izađite iz učionice

Cjelodnevno sjedenje za stolom je naporno za svakoga. Da biste održali interesovanje za svoj predmet pružite učenicima priliku da ponekad izađu iz učionice. Organizujte izlete, ili samo održite jedan čas negdje u prirodi. Promjena okruženja može biti prava stvar da učenici ostanu motivisani.

Koristite više tehnika

Ne reaguju svi učenici na lekcije isto. Neki preferiraju direktan pristup, drugi vole da samostalno čitaju, treći vole da rade u grupama… Da biste sve đake održali motivisanima morate mijenjati lekcije tako da se svaki put fokusirate na drugačiji metod predavanja.

Njegujte pozitivnu konkurenciju

Konkurencija i nadmetanje u učionici nije nužno loša stvar, a u nekim slučajevima motiviše učenike da rade bolje i teže da se istaknu. Trudite se da održavate duh pozitivne konkurencije, kroz igre vezane za materiju ili druge prilike koje omogućavaju đacima da pokažu svoje znanje.

Ponudite nagrade

Svako voli da bude nagrađen, i to može biti odličan način da motivišete svoje đake. Nagrade mogu biti neke sitnice koje će pokazati učenicima da su se istakli. Razmotrite ličnosti djece koju nagrađujete, da možete da vidite šta bi bile odgovarajuće nagrade za njih.

Dajte učenicima odgovornost

Većina učenika dodatne odgovornosti vidi kao privilegiju prije nego kao teret, i potrudiće se da oni, kao i ostatak učenika ispune očekivanja profesora. Neka mijenjaju dužnosti, tako da se svako ojseti važnim i cijenjenim.

Dozvolite timski rad

Iako se dio đaka neće obradovati radu u grupi, mnogi će misliti da je to zabavan način da se rješavaju problemi i radi na drugim projektima. Zbog društvene interakcije mogu pomoći jedni drugima u ostvarivanju svojih ciljeva. Naravno, nastavnici se moraju pobrinuti da grupe budu izbalansirane, i da neki učenici ne rade posao i za ostale.

Pohvalite učenike kada to zasluže

Nema boljeg oblika motivacije od pohvale i ohrabrenja. Svi teže priznanju i pohvali, a učenici nisu izuzetak. Ako neki posao odrade dobro, pohvalite njihov uspjeh javno.

Pokažite entuzijazam

Jedan od najboljih načina motivacije je da otvoreno pokazujete i dijelite svoj entuzijazam. Ako vi pokazujete interesovanje i energiju, pokazivaće ih i vaši učenici.

Upoznajte svoje učenike

Poznavanje vaših učenika je više od prostog memorisanja njihovih imena. Oni moraju znati da njihov nastavnik ima iskreno interesovanje za njihov uspjeh. Kada se osjete cijenjenima to stvara dobro okruženje za učenje i motiviše ih da vrijedno rade.

Probudite njihovu unutrašnju motivaciju

Na kraju dana studenti ipak moraju da pronađu sopstvenu motivaciju. Pomozite im da otkriju lične razloge zbog kojih bi želeli da rade vrijednije i angažuju se dodatno u školi.

Neka ciljevi budu visoki ali dostižni

Ukoliko se vi zadovoljavate minimumom od učenika, ni oni sami se neće više truditi. Mladi vole izazov, i trudiće se više da dostignu više ciljeve, dok god vjeruju da su u njihovom dometu.

Pratite napredak

Neki đaci ne shvataju uvijek koliko su daleko stigli sa učenjem i razumjevanjem, pogotovo kod predmeta koje smatraju teškim. Praćenje napretka se može pokazati kao koristan metod za njihovo motivisanje, jer će imati vizuelni prikaz koliki su napredak ostvarili u školskoj godini.

Pružajte prilike za uspjeh

Čak i najbolji učenici mogu biti frustrirani i demotivisani kad misle da se muče i ne dobijaju priznanje poput ostalih. Pobrinite se da svaki učenik dobije priliku da dokaže svoje prednosti i da se osjeti uključenim i cijenjenim. Ovo može napraviti ogromnu razliku u njihovoj motivaciji.

(Školski.ba)