Pet načina da naučite i zapamtite apsolutno sve

Nastao kao odgovor na pitanje “Koje strategije učenja koriste osobe koje brzo uče?” postavljeno na društvenoj mreži Quora, ovaj tekst sumira znanje i iskustvo Alessia Bresciania,, čovjeka koji se već 15 godina bavi različitim strategijama u digitalnoj sferi.


2. Potreban vam je fokus kako biste istinski razumjeli i naučili bilo koju temu.

Danas je vrlo lako izgubiti fokus kada samo sa svih strana “bombardovani” informacijama. Zapravo, mi smo izgubili sposobnost da se fokusiramo. Pa ipak fokus je upravo ono što vam je potrebno da biste istinski razumjeli i usvojili određenu materiju. Šta to znači u praksi? Kada učite neku novu materiju možete slušati laganu i tihu muziku bez riječi kako biste blokirali sve uticaje iz sredine koji bi vam mogli skrenuti pažnju i zbog kojih biste izgubili fokus.

Kao što je Steve Jobs objasnio “ljudi misle da koncentracija znači reći “da” onome na šta bi trebalo da se koncentrišete. Ali to nije zapravo tačno. To znači da treba da kažete “ne” stotinama drugih dobrih ideja koje postoje oko vas. Morate izabrati pažljivo”.

3. Kontekst i detalji

Kako biste razumjeli specifičnu temu, potrebno je da prije svega uzmete u obzir širu sliku. Prvo je potrebno da razumijete kontekst kako biste razumjeli detalje.

Šta to znači u praksi? Kada prvi put uzmete udžbenik u ruke za ispit koji je potrebno da pripremite, prvo pročitajte sadržaj. Na taj način stičete unaprijed uvid u cjelokupnu materiju i kontekst. A kada pročitate sve detalje razumjet ćete kako je jedna tema povezana sa drugom. Detalji su bitni, ali u pravom trenutku. Ukoliko suviše rano krenete da “detaljišete” može vam se dogoditi da vam promakne cjelokupan kontekst.