Jamie Oliver savjetuje roditelje kako da zdravije hrane svoju djecu

"Važno je davati lični primjer. Jer kad djeca vide da roditelji jedu i uživaju u povrću, voću, salatama, prirodno će usvojiti te namirnice i steći zdrave navike."


U intervjuu za projekat Nacionalne geografije “Plave zone” koji se bavi istraživanjem faktora dugovječnosti i zdravlja, poznati kuhar i promoter zdrave ishrane, Jamie Oliver, daje savjete za za zdravo odrastanje mališana.

Šta vas je inspirisalo da postanete kuhar?

U školi, učenje mi nije dobro išlo, ali srećom, volio sam kuhanje i bio dobar u tome pa sam odlučio da krenem tim putem. Sreća da sam imao odličnog učitelja i mentora Đenara Kontalda.

Koje vam je omiljeno jelo na biljnoj bazi?

Proljetne Minestrone sa domaćim pestom.

Vaš savjet za ljude koji žele da se hrane biljkama?

Jedite dugu. Kombinujte svoj izbor koliko god možete, jedite povrće i voće svih boja jer svi sadrže koktel važnih vitamina, minerala i hranljivih materija. Ako možete jedite sezonsku hranu, to je najjeftiniji i najbolji izbor.

Po vašem mišljenju, koja politika javnog zdravlja će dati najviše rezultata kad je u pitanju gojaznost kod dece?

Stvarno ne postoji magično rješenje. Problemu mora da se priđe sa nekoliko strana da bismo dobili što bolji rezultat. Za početak, uvođenje poreza na bezalkoholna pića sa dodatim šećerima, kao što je urađeno u Meksiku. Sav novac tako sakupljen, preusmjeriti u bolju ishranu u školama i obrazovanju djece, roditelja i odgovornih u zdravstvu.

Šta bi roditelji trebali da urade da bi zdravije hranili djecu?

Mnogo može da se uradi, naročito ako krenu od najranijeg uzrasta. Davati djeci najrazličitije voće i povrće da bi mogli da upoznaju različite mirise i ukuse. Važno je davati lični primjer. Jer kad djeca vide da roditelji jedu i uživaju u povrću, voću, salatama, prirodno će usvojiti te namirnice i steći zdrave navike. Od najranijeg uzrasta uključiti djecu u razne faze pripreme obroka, primjereno uzrastu. Svojoj djeci sam za početak davao da kidaju listiće. Danas Badi, koji je napunio 5 godina, odlično zna biljke po izgledu, ukusu i mirisu. Kladim se da nema mnogo odraslih koji bi to mogli da kažu za sebe.

Kako jedna porodica u kojoj su roditelji zauzeti poslom van kuće, da se organizuje oko pripreme obroka?

Najčešće čujem ”nemam vremena za kuhanje”. Da budem iskren, zato sam i napisao knjigu “Obrok za 30 minuta”. Nakon što je objavljena, mnogo ljudi na društvenim mrežama mi je reklo: ”Hvala Džejmi, ovo je super, ali može li se za još kraće vrijeme napraviti obrok?” Tako je nastala knjiga “Obrok za 15 minuta”, sa receptima za vrlo hranljive obroke. Nema vremenskog ograničenja na receptima u mojoj najnovijoj knjizi “Super hrana za svaki dan”. Ali sam pokušao da sve bude veoma jednostavno i lako za spremanje. Zaista možete ”smućkati” ukusan, hranljiv i zdrav obrok bez previše truda i vremena, samo ne komplikujte. Na mom sajtu ima puno besplatnih recepata za brzu pripremu obroka.

Šta biste promijenili u školskoj kuhinji?

Izbacio bih sva zašećerena i gazirana pića i zabranio bih da ih đaci ponesu od kuće za užinu. Obezbijedio bih ”fontanice” svježe pijaće vode svuda po školi i dvorištu. Djeca treba da utole žeđ vodom a ne šećerima. Zaslađena pića prave velike zdravstvene probleme na duže staze.

Šta bi bio vaš savjet svima?

Da se ne brinu oko sitnica.

(Detinjarije.com)