Devet stvari koje bi pedijatri voljeli da roditelji prestanu raditi

Pedijatri su posebno “oduševljeni” kada roditelji dolaze s dijagnozom “Dr. Googlea”.


Roditeljstvo ne dolazi s priručnikom pa mame i tate moraju dosta toga shvatit sami. Biti roditelj prvi put može biti malo stresno, a bilo kakvo bebino ponašanje zna izazvati strah, sumnju i upitnike iznad glave.

Pedijatri su tada prva linija obrane jer će smiriti, utješiti i usmjeriti roditelja kako dalje. No, sve češće roditelji imaju vlastite čvrste stavove i ne vole da im se govori što da ne rade kad su njihova djeca u pitanju. Pedijatri iz dječjih bolnica izdvojili su stvari koje bi voljeli da roditelji prestanu raditi kako bi im “olakšali posao”, pišu djecjaposla.com.

Tražiti dijagnoze i medicinske savjete online

Doktor Google često je prvi pomoću kojeg roditelji postave dijagnozu svom djetetu te potom preplašeno trče u ordinaciju po lijekove koji su sami odlučili ili na pretrage za koje misle da su potrebne. Ljekari smatraju da je ipak pregledom djeteta malo lakše uspostaviti dijagnozu nego tipkanjem.

Trčati na hitnu zbog svega

Neke su situacije hitne, a neke nisu. Mnogim roditeljima temperatura 38 na radni dan ne znači ništa, ali u subotu navečer je signal da treba pojuriti na hitnu. Mnogi roditelji često preskoče poziv ili odlazak dežurnom pedijatru i nepotrebno stvaraju gužvu za zaista hitne slučajeve.

Zahtijevati antibiotike

Razumljivo je da roditelj želi da djetetu što prije bude bolje, ali antibiotik nije odgovor na sve. Bakterijske infekcije mogu se dobro liječiti antibiotikom, ali viroze i prehlade ne spadaju u to.

Izbjegavati vakcinaciju

Vakcinacija je osjetljiva tema jer sve više roditelja odlučuje ne vakcinisati djecu, no pedijatri smatraju da je vrlo riskantno pustiti djecu da nezaštićena “šeću okolo”. Čak i kada roditelj i pristaju na vakcinaciju, zabrinuti su zašto se djetetu daje odjedanput toliko vakcina. No ljekari opravdavaju kako je svaki “koktel” pomno složen kako se ne bi opteretio dječji imunološki sistem, a svako odgađanje ili preskakanje vakcina, pogotovo u ranoj dobi izlaže dijete velikom riziku.

Dozvoljavati previše vremena pred ekranom

Priznajmo si, ekrani su danas naša i dječja svakodnevica. No, pedijatri upozoravaju kako je mališanima ipak najvažnija interakcija licem u lice te boravak vani, dok bi se vrijeme pred ekranima trebalo svesti na minimum, pogotovo kod sasvim male djece.

Prestati kriviti boravak vani za djetetovu prehladu

Boravak na svježem zraku neće učiniti dijete bolesnim, baš naprotiv. Ono što hoće, jesu razne bakterije koje dijete pokupi ručicama, a koje završe u očima, nosu ili ustima. Upravo zato zimi i ima više bolesti, izbjegava s izlazak na otvorenom, a djeca borave nabijena u malim, pregrijanim prostorijama.

Preskakati preglede kad je dijete zdravo

Roditeljima neće pasti na pamet posjetiti pedijatra radi sistematskog pregleda ili onog redovnog, kad je dijete zdravo. No, pedijatri upozoravaju da je često pregled zdravog djeteta najbolja prevencija bolesti.

Čistiti uši štapićima

Štapići za uši često ne izvade vosak već ga samo guraju dublje u uho što pospješuje upale, začepljenost, slabiji sluh… Pa, kako je onda najbolje očistiti uši? Pedijatri savjetuj uda pustite malo vode da uđe tokom tuširanja jer će ona na prirodan način odnijeti višak voska iz uha.

Prestati paničariti zbog temperature

Kada dijete izađe iz dojenačke faze, temperatura nije razlog za panično pozivanje liječnika, obznanjuju pedijatri, već simptom poput kašlja, curenja iz nosa i slično. Uz ostale simptome, visina i trajanje temperature pomoći će ljekarima da postave točniju dijagnozu.

 – Teško da će nas temperatura natjerati na paniku, objasnili su pedijatri.