Danas se obilježava “Dan ružičastih majica” – Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

Danas se u Bosni i Hercegovini po drugi put obilježava međunarodni dan prevencije međuvršnjačkog nasilja u školama “Dan ružičastih majica” (Pink Shirt Day). Ove godine preko 60 škola širom BiH, u više od 25 gradova i preko 15.000 učenika i nastavnika direktno će doprinijeti promociji te aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama.


Kampanja se ove godine u BiH provodi pod sloganom “Budi drug, budi cool”.

Udruženje za razvoj društva “Kap” će ispred sarajevske Katedrale organizovati okupljanje učenika osnovnih i srednjih škola koji će nositi pink majice i poslati poruku podrške izgradnji društva bez nasilja. Učenici osnovnih i srednjih škola dijelit će u Sarajevu letke mladima i informisati ih o načinima prevencije nasilja u školama.

Istovremeno, udruženje će objaviti i prve statističke podatke o nasilju u školama.

Također, istog dana će biti puštena online i web stranica www.danruzicastihmajica.ba sa besplatnom online pomoći psihologa za djecu žrtve nasilja u školama.

Bit će organizovano i potpisivanje peticije kojom građani Bosne i Hercegovine zahtijevaju veću sigurnost u školama i uključivanje svih relevantnih institucija u primjeni zakona koji se tiču prevencije nasilja nad i među djecom i mladima.

O Danu ružičastih majica

Milioni mladih ljudi u cijelom svijetu obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu februaru u zemljama širom svijeta.

Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je jedan dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu.

Kasnije se ispostavilo da je majica simbolizirala dječakovu podršku teško bolesnoj majci od karcinoma dojke. Školske kolege solidarisale su se sa zlostavljanim dječakom i sutradan su se svi pojavili u školi u ružičastim majicama. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i postale su prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

U Bosni i Hercegovini se taj datum obilježava od 2016. godine.

(Školski.ba)

 


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Školski.ba
Školski.ba je informativno-edukativni portal namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini, učiteljima, nastavnicima i roditeljima.