Ministar Kazazović: Osnovna škola “Grbavica I” radi po evropskim standardima

“Osnovna škola 'Grbavica I' radi u skladu sa evropskim standardima, te pored elektronskih učionica koje posjeduje, solo metode koje primjenjuje, elektronske škole na web platformi i dalje pratimo savremeno obrazovanje, a od ovog polugodišta primjenjujemo i e-dnevnik”, pojasnio je direktor Omer Begović tokom današnje posjete ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića ovoj školi.


Po njegovim riječima, sa uvođenjem e-dnevnika, zaokružili su informatički razvoj ove škole koja sad predstavlja jednu modernu obrazovnu ustanovu u kojoj nastavnici i učenici koriste najsavremenije tehnologije.

– Od sad ćemo imati puno bolje i efikasnije korištenje dnevnika, te će informacije biti otvorene prema nastavnicima, roditeljima i učenicima. Ovo je dobar početak jednog velikog projekta. A svi su naši nastavnici tokom raspusta prošli edukacije za upotrebu ovih dnevnika, istakao je direktor Begović te dodao kako su roditelji na prvom informativnom sastanku dobili šifre na osnovu kojih pristupaju aplikaciji i na taj način imaju uvid o uspjehu i vladanju njihove djece.

E-dnevnici su nastali, kako je rekao ministar Kazazović, na inicijativu roditelja koji su tražili od Ministarstva da im na neki način u ovo vrijeme brzih promjena i brzog načina života bude omogućeno da u svakom momentu imaju informacije o uspjehu i vladanju svoje djece.

– Vrlo nam je važno da naša djeca budu konkurentna na tržištu rada, zbog čega je potrebno i da kroz sistem obrazovanja steknu stručnost u osnovnim digitalnim vještinama, bez čega nema napretka u savremenom svijetu, istakao je ministar Kazazović.

Potcrtao je i da je resornom ministarstvu u interesu da informatizira administrativne procese u svim školama što je u skladu sa svjetskim trendovima u obrazovanju.

(Školski.ba)