Savjeti za roditelje: Šta je sindrom “izdodirivanosti” i kako se mame mogu nositi s njim?

Šta je sindrom “izdodirivanosti” i kako se mame mogu nositi s njim?


Mother and daughter hugging in the gym

Usudite se svojim mamama prijateljicama spomenuti da vam je ponekad jednostavno dosta dječjih ruku, navlačenja, pa čak i maženja, dodirivanja, zagrljaja…dočekat će vas u najmanju ruku podignuta obrva ili komentar kako će vam sve to jednoga dana jako nedostajati, piše portal djecjaposla.com.

Jer, kome ne bi nedostajale te male ruke? Male ruke koje su stalno zalijepljene za vas, nekad ne niti previše čiste, nekad ne ni posve nježne. Nije niti čudo što je mnogim mamama, koje svakodnevno obavljaju sjajan posao, ponekad jednostavno potrebno da ih niko ne dodiruje. Niti suprug, niti djeca. Barem neko vrijeme. Jedan dan.

Ako i vi ponekad osjećate isto, radi se o “touched out” sindromu ili sindromu izdodirivanosti – kada vam dodiri mogu izazvati nelagodu, nervozu, pa čak i male napadaje panike. Neki taj osjećaj uspoređuju s osjećajem roditeljske pregorenosti, no osjećaj izdodirivanosti je nešto kao gubitak autonomije nad svojim tijelom koji može čak utjecati i na odnose među partnerima.

Neke mame ne žele nikakvu bliskost s partnerom nakon cijelog dana provedenog s djecom. Razlog za to mogao bi ležati u nedavnom istraživanju koje pokazuje kako mame s djecom imaju dnevno oko 32 minute vremena za sebe.

Dr.Mary Kay Fleming, specijalizirana za ljudski razvoj objasnila je da se nekad od žena očekivalo da se užive u ulogu majke s punim radnim vremenom. Danas se pak očekuje da žena ima puno radno vrijeme, ali da ne zanemaruje svoje majčinske dužnosti.

 – Dodatni pritisak danas stvara i tehnologija koja nam olakšava život, ali isto tako čini da se osjećamo dostupnima od 0-24, kao u stupici. Dakle, sindrom izdodirivanosti kojeg majke osjećaju mogao bi biti i kulminacija svih tih aspekata i zahtjeva kojima su žene izložene. Nisu nužno “kriva” djeca i njihove potrebe, objasnila je Fleming dodajući kako je u tim trenucima u stvari obrambeni mehanizam tijela podići “zidove” oko sebe, odnosno, izbjegavati dodir.

Kako se boriti s ovim sindromom? Doktorica Fleming predlaže nekoliko načina koje možete pročitati u nastavku teksta.

Uzmite pauzu

Nađite slobodnog vremena za sebe ili potražite pomoć u kući. Uzeti pauzu ne znači pak da ostavite dijete da samo plače u sobi pola sata.

Komunicirajte

Odrasli trebaju znati iskomunicirati svoje želje i potrebe jer bez međusobne potpore nema uspješnog braka i odgoja djece.

Usmjerite dodire

Usmjerite se na sebe, i to na način da odete na neku opuštajuću aktivnost koja uključuje diranje. Na primjer, masažu ili pedikuru. Osjećat ćete se osvježeno, a dodir ćete početi povezivati s nečim pozitivnim.

Pobijedite nerealna očekivanja

Ako očekujete da ćete uvijek od sebe dati 100 posto, već ste predodređeni za neuspjeh i frustracije. Budite ljubazni prema sebi kroz trnovit put odgoja djece.