Zašto je zajedničko čitanje važno?

Iako zajedničko čitanje možda više odgovara djeci predškolske dobi, preporučujemo vam da nastavite s ovom aktivnošću sve dok će vaša djeca za to imati interes, bez obzira koliko godina imaju. Zajedničko čitanje roditelja i djece, ponajprije je kvalitetna aktivnost u kojoj je težište na zajednički provedenom vremenu, zbližavanju i razgovoru.


Uz užurbani dnevni ritam, posao, dječje školske i izvannastavne obveze, ponekada je teško pronaći dovoljno vremena u koje ćete moći kvalitetno provesti sa svojim djetetom. Aktivnost zajedničkog čitanja može se provesti bilo gdje i bilo kada. Potrebna vam je dobra knjiga u kojoj ćete zajednički uživati i vrijeme koje ćete provesti zajedno, prenosi skole.hr.

Dok su djeca mlađa, odaberite knjigu koja je prema želji vašeg djeteta ili zajednički odaberite knjigu koja će vas oboje zanimati. Dječja je literatura danas doista raznovrsna tako da neke knjige čak i odrasli rado čitaju.

Ako niste u mogućnosti svaki dan, odredite nekoliko dana u tjednu kada ćete zajedno čitati knjigu koju ste odabrali. U tom vremenskom razdoblju odmaknite mobitele, zatvorite televizor i posvetite se isključivo djetetu. Na taj način pokazujete i učite dijete koliko je važno kvalitetno provesti zajedničko vrijeme u kojem vas ništa neće ometati ili vam odvlačiti pozornost od vašeg druženja. Djeci je važno doživjeti da usprkos užurbanom životu, roditelji žele i mogu provesti vrijeme s njima u kojemu će biti posvećeni isključivo njima.

Razgovarajte dok čitate. Zajedničko je čitanje odličan način kako potaknuti razgovor s djetetom. Teme mogu biti raznolike, od onih koje su usko povezane s temom same knjige pa sve do onih koje se usputno pojavljuju kao predmet razmišljanja i promišljanja dok čitate. Kada čitate s djetetom, nemojte samo čitati. Postavljate pitanja, potičite razgovor, kritičko promišljanje i zaključivanje, dozvolite djetetu da i ono vas pita sve što ga zanima. Dijete na taj način razvija govorne i komunikacijske vještine, jasno izražavanje, kritičko mišljenje i istodobno uči poštivanje različitosti u mišljenjima.

Ako u porodici proživljavate stresnu situaciju poput razvoda, tešku bolest nekog od ukućana, smrtni slučaj bližeg člana obitelji ili prijatelja ili preseljenje u drugi grad, odabir knjige koja je vezana uz situaciju može olakšati pristup djetetu i način na koji mu najbliže možete pomoći shvatiti i prihvatiti okolnosti u kojima se nalazite.

Nastojte održavati ovu zajedničku aktivnost i kada dijete uđe u tinejdžersku fazu. Možda tada čitanje naglas više neće biti potrebno, ali vrijeme u kojemu i vi i vaše dijete čitate omiljenu knjigu, razgovarate, razmjenjujete mišljenja i komentirate svakodnevne situacije, svakako je dobrodošlo.

(Školski.ba)