Naučnici tvrde da djeca ove navike nasljeđuju od svojih majki

Navike se stiču s vremenom, a roditelji su djeci najveći uzori. Iako djeca nedvojbeno naslijede majčine i očeve gene, na njih značajno utiče i okolina, pogotovo ponašanje majke koja im je najbliža osoba u ranom životnom razdoblju.


LisaLiza / Pixabay

Ne kaže se uzalud da su djeca ogledalo svojih roditelja.Vjerojatno i vi želite da maleni “pokupe” ono najbolje od vas, pa zato, budite im dobar primjer jer ove navike mogu naslijediti, prenosi djecjaposla.com.

Vrijeme buđenja

Bebe imaju tendenciju buditi se kad i njihove mame te imaju unutarnji alarm koji im govori da se mama ustala, pa se odmah potom bude i one. Dakle, ako volite rano ustajati, vaša djeca će se vjerojatno buditi u isto vrijeme.

Također, neki naučnici tvrde da bebe tu naviku spavanja nose još iz vremena dok su bile u maternici, dakle već su se tada prilagođavale majčinim navikama. Naravno, jednom kada dođu na svijet njihovo spavanje ovisi i o vanjskim faktorima.

Svakodnevno tuširanje

Naučnici smatraju da male bebe nije potrebno kupati svakodnevno, već da je dvaput sedmično sasvim dovoljno. No, ima i roditelja koji stoje iza stava da dijete treba oprati svaki dan, kao što se i oni sami svaki dan tuširaju. Ako ste i vi jedni od tih roditelja, velika je mogućnost da će vaše dijete biti ljubitelj svakodnevnog tuširanja te da će vikendima uživati u dugim kupkama.

Organizovanost

Beba od rođenja promatra svoj okoliš te kako se stvari u njemu odvijaju. Ako volite red, rad i disciplinu, sklanjate stvari rasute po podu na mjesto i neumorno slažete igračke, dajete primjer ponašanja koje će dijete slijediti.

No, stvari ne staju samo na tome. ako ste jedna od onih mama koje osmišljavaju velike sedmične ili mjesečne rasporede, imate ploče sa zadacima i podsjetnicima, stavljate u njih čavliće u boji i slično, vaše dijete će usvojiti i takve navike te će kao i vi postati pravi organizator.

Komunikacija s ljudima

Znate kako djeca lako pokupe ono što ne bi trebala? Zato pripazite što govorite u njihovu prisustvu jer vaš rječnik, izraze i intonaciju kopiraju do najsitnijih detalja. Osim vašeg načina komuniciranja, koje će reći puno toga i o vama, vaše dijete će naslijediti i druge komunikacijske navike.

Dakle, ako uzvraćate telefonske pozive, odgovarate na e-mailove, redovito se javljate na poruke, dijete će razviti istu takvu komunikacijsku odgovornost koju je gledalo cijeloga života.

Iako je u svojoj hranilici i baca večeru po zidovima, nemojte misliti da mala djeca ne razumiju pravila i ponašanje za stolom. Dijete vas promatra i uskoro će vas, u skladu sa svojim razvojnim mogućnostima, početi imitirati.

Vrijeme obroka, način na koji jedete i uživate u hrani, kako prezentirate i poslužujete obroke. Sve je to nešto što će prirodnim putem prijeći i na vaše dijete.

Vrijednosti

Pomažete li onima kojima je to potrebno? Volontirate li? Donirate? Ove i mnoge druge vrijednosti nasljeđuju se jer postaju navika a ne obaveza. Vrijednosti se razlikuju od kućanstva do kućanstva i svatko ima neke svoje sitne vrijedne tradicije kojih se drži i koje im obogaćuju svakodnevni život.

Osim osobnih vrijednosti, tu su i neke univerzalne koje će se na vašu djecu prekopirati ovisno o vama. To su pristojnost, lijepo ponašanje itd.

Tačnost

Doći na vrijeme vrlina je koja ne krasi puno ljudi niti je dovoljno cijenjena. Ako ste mama koja očekuje tačnost od djeteta, potrudite e da i vi sami budete tačni u svakom pogledu te naravno, da ispunite ono što ste obećali.

Put ka tačnosti vodi preko uspostavljanja dnevne rutine. Rutina znači da se nešto odvija uvijek u isto vrijeme. Ponavljajući neke događaje iz vašeg svakodnevnog života uvijek u isto vrijeme (večera, kupanje, odlazak na spavanje), i vaše će dijete naučiti cijeniti tuđe, ali i svoje vrijeme.

(Školski.ba)