Zabrana zapošljavanja žena u rudnicima – diskriminacija ili zaštita prava žena?

Srbac, gradić na sjeveru BiH gdje se Vrbas ulijeva u Savu, je bio domaćin zanimljive javne debate koju su organizirali mladi CSŠ „Petar Kočić“ iz Srpca.


Tema o kojoj su razgovarali bila je „Zabrana zapošljavanja žena u rudnicima – diskriminacija ili zaštita prava žena?“ Ovi mladi ljudi nisu samo postavljali hrabra pitanja na koja bh. društvo nije spremno, nego su odvažno samostalno istražili navedenu temu i ponudili odgovore koji još jednom pokazuju da su mladi pokretačka snaga i da investiranje u njih znači investirati u budućnosti.

Kako debata nikada nije razgovor istomišljenika, nego isključivo argumentirana rasprava neistomišljenika, i u ovoj debati su prezentirane dvije strane. Jedna, koja kaže da je bilo kakva zabrana, pa makar i zabrana pod izgovorom zaštite nečijih prava, diskriminacija. Ukoliko odobrimo jednu zabranu, onda možemo odobriti i sve naredne npr. Zabranit ćemo vožnju automobila jer se dešavaju saobraćajne nezgode ili ćemo ženama zabraniti da se bave drugim opasnim profesijama ograničavajući im pravo na slobodan izbor profesije. Druga strana u ovoj debati je navela da zabrana u ovom slučaju znači zaštitu jer u „Konvenciji o zapošljavanju žena na poslovima koji se obavljaju pod zemljom u rudnicima svih vrsta“ –specifično članu 2 stoji: „Niti jednu ženu, bez obzira na njenu dob, se ne smije zaposliti na poslovima koji se obavljaju pod zemljom u bilo kojem rudniku.“ Učesnici  su naveli da su posebno prava žena kroz historiju često kršena uz opravdanje da se radi o nastojanju da se zaštiti ličnost žene. Međutim, žene su isto tako pokazale da su sposobne kao i muškarci i da bilo koja zabrana koja je u vezi sa spolom ne može biti tretirana kao zaštita ljudskih prava nego isključivo kao diskriminatorna politika koja ne smije imati podršku u demokratskom i otvorenom društvu.

Kroz razgovor su navedeni različiti primjeri diskriminacije žena prilikom zapošljavanja. Mladi su zaključili da poslodavci češće zapošljavaju muškarce smatrajući da su sposobniji, jači i bolji radnici od žena o ma kojoj profesiji da se radi. Ovaj stav je baziran na predrasudama i treba pod hitno biti promijenjen, ukoliko bh. društvo želi biti prosperitetno i omogućiti svim svojim građanima jednake šanse za osobni napredak,, razvoj i odabir profesije.

Ova Interdisciplinarna javna debata realizovana je u okviru programa “Jednakost za sve – Koalicija organizacija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije”, kroz Program grantova u okviru kojeg Centar za kulturu dijaloga provodi projekat „Jednaki u različitosti“. Projekat finansiraju USAID i Fond otvoreno društvo BiH.

(STUDOMAT.ba)