U školske klupe u Tuzlanskom kantonu sjelo je 50 hiljada učenika

Veoma je bitno da su se učenici vratili u školske klupe, zbog obrazovne, ali i odgojne komponente.


Foto: Klix
Foto: Klix

Okvrino 50 hiljada osnovaca i srednjoškolaca jučer je sjelo u školske klupe i u Tuzlanskom kantonu. Od početka pandemije ovo je prvi put da su svi učenici pristupili konvencionalnoj metodi izučavanja gradiva, što je izazovno u vremenu koronavirusa.

Smijeh, graja i radost zbog ponovnog susreta, ove srijede su se osjetili ispred osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu, shodno početku nove školske godine koju je ozvaničio zvuk zvona.

Konvencionalni pristup nastavnom planu i programu omogućen je shodno odluci nadležnih koji su saglasni da su svi učenici u školskim klupama, na času koji traje 45 minuta, sa odmorima.

 – Nakon 15 dana ćemo sagledati epidemiološku situaciju te ćemo vidjeti da li ćemo nastavu moći nastaviti po ovom modelu. Ranije su nabavljene dovoljne količine sredstava za dezinfekciju i čišćenje škola koje su spremne i nadamo se povoljnoj epidemiološkoj situaciji, kako bi se djeca zadržala što više u školskim klupama, kazao je ministar obrazovanja TK Elvis Baraković.

Prema njegovim riječima, veoma je bitno da su se učenici vratili u školske klupe, zbog obrazovne, ali i odgojne komponente. Kako je naveo, svi segmenti društva moraju dati maksimum od sebe kako bi se učenici zadržali u školama. Takvom ambijentu svakako može doprinijeti i vakcinacija nastavnog osoblja, koja nije na pohvalnom nivou u Tuzlanskom kantonu.

 – Vlada TK je ranije obezbijedila vakcine za sve prosvjetne radnike u osnovnim i srednjim školama te nenastavno osoblje. Nažalost, veoma je slab odziv te je od ukupno pet hiljada nastavnika sa dvije doze vakcinisano okvirno 800 kolegica i kolega, dok je sa jednom okvirno njih 600, naveo je Baraković.

Ovog 1. septembra posebno su sretni prvačići i njihovi roditelji koji započinju novo razdoblje života. Dva odjeljenja prvačića s ukupno 43 učenika danas su zvanično formirana i u Osnovnoj školi Pazar u Tuzli koja broji ukupno 385 učenika od prvog do devetog razreda. Za menadžment ove obrazovne ustanove svakako se nalazi izazovan period, shodno pandemiji koja je i dalje prisutna.

 – Nadamo se da ćemo svi skupa vladati situacijom i da će povoljna prilika ostati što duže. Preporuke nadležnih smo dobili, shodno čemu sve vrijeme kontinuirano moramo voditi računa o higijensko-epidemiološkim mjerama, za što su zaduženi razrednici, temperaturne liste će se i dalje voditi, a distanca između učenika je sa dva smanjena na jedan metar. Učenici sada neće mijenjati kabinete, što je bio slučaj ranije, već će u njih dolaziti nastavnici, kaže Emina Halilčević, vršiteljica dužnosti direktorice Osnovne škole Pazar.

Nastava je jučer počela u 88 osnovnih i 33 srednje škole u Tuzlanskom kantonu, a pohađa ih okvirno 50 hiljada učenika.

Vlada Tuzlanskog kantona ove godine je obezbijedila besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda, dok su na osnovu granta Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke nabavljeni udžbenici za učenike šestog razreda koji su u stanju socijalne potrebe. Okvirno po jedan udžbenik besplatno će dobiti i ostali učenici šestog razreda, prenosi Klix.