Trivić: Riješen je dugogodišnji problem, učenici konačno imaju lakše torbe

Osnovci konačno imaju lakše đačke torbe. Pogledajte kako je riješen problem teških torbi kod učenika.


Natalija Trivić / Foto: Facebook
Natalija Trivić / Foto: Facebook

Ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić izrazila je zadovoljstvo što je nova školska godina jučer počela u školskim klupama, te što osnovci konačno imaju lakše đačke torbe zahvaljujući digitalizaciji i štampanju udžbenika na papiru male gramaže.

Trivićeva je istakla da je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva uradio veliki posao u vezi sa adaptacijom udžbenika, koji su sada štampani na papiru male gramaže, što je omogućilo da bude riješen dugogodišnji problem teških đačkih torbi.

 – Tome će doprinijeti i digitalizacija određenih udžbenika, tako da u prvoj trijadi osnovnih škola prelazimo potpuno na inovativni način izvođenja nastave, primjenom novih tehnologija, rekla je Trivić, prilikom posjete Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Banjoj Luci.

Ona je navela da predmet Digitalni svijet, koji je uveden u drugi razred osnovne škole, neće predstavljati trošak za roditelje, jer će biti izvođen u učionici.

 – Nastavnici su obučeni kako da vode nastavu i ovo je primjer na koji način uvodimo inovacije u sam proces izvođenja nastave. Smatrali smo da učenici već u drugom razredu treba da se sretnu sa osnovama novih tehnologija, rekla je Trivić.

Ona je učenicima drugog razreda uručila komplete besplatnih udžbenika.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo Bojan Đenić rekao je da je Zavod nastavio sa procesom digitalizacije sadržaja udžbenika, te da je za početak ove školske godine pripremljeno 18 novih izdanja.

 – Fokus smo stavili na prvu trijadu osnove škole, a digitalni sadržaj prati štampano izdanje udžbenika, naveo je Đenić.

On je istakao značaj što je prilikom inovacije udžbenika došlo do promjene, te se sada udžbenici štampaju na voluminoznom papiru, koji je za oko 25 odsto lakši od ofsetnog, koji je do sada korišten za štampanje.

 -Težina udžbenika za pojedine razrede prati preporuke zdravstvenih institucija, a to je da đačka torba ne prelazi 10 odsto od ukupne mase djeteta, rekao je Đenić.

On je napomenuo da težina đačke torbe nisu samo udžbenici, te pozvao roditelje da povedu računa i o ostalom priboru, da bi što više olakšali đacima torbe.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!