Nova školska godina počela protestima roditelja, ali i bojkotom nastave

Nova školska godina u Sarajevu počela je protestima roditelja, pogledajte zbog čega.


Foto: Klix
Foto: Klix

Nova školska godina danas je počela za učenika u osnovni i srednjim školama u Kantonu Sarajevo. Međutim, u školske klupe nisu sjeli svi mališani i to zbog promjene učitelja.

Posljednjih nekoliko godina u školama na području Kantona Sarajevo, prosvjetni radnici, roditelji i učenici susreću se s problemom mijenjanja nastavnog osoblja, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da je to postala učestala praksa u razrednoj nastavi.

Približavanjem septembra i nove školske godine, žalbe roditelja su bile sve češće, a pojedini su čak najavljivali i bojkot nastave, upravo zbog činjenice da odjeljenja često mijenjaju učitelja/icu. Razlog česte promjene učitelja je njihov prijem u radni odnos na određen vremenski period u trajanju od godinu dana.

U Osnovnoj školi “Behaudin Selmanović” u sarajevskom naselju Briješće, učenici jednog odjeljenja četvrtog razreda nisu sjeli u klupe kao i njihovi vršnjaci, a roditelji su najavili i protest.

 – Naši učenici, 23 njih, neće sjesti u školske klupe dok direktor Jasmin Marevac ne potpiše ugovor za našu učiteljicu koja bi učenike trebala povesti u četvrtu godinu školovanja, kazala je Mersiha Vrnjak, čije dijete pohađa ovu školu.

Slična situacija desila se i u Osnovnoj školi “Edhem Mulabdić”, zbog nove učiteljice roditelji mališana jednog odjeljenja su najavili bojkot nastave.

Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, Kantonalni odbor Kantona Sarajevo u maju je uputio Ministarstvu odgoja i obrazovanja zahtjev da saglasnosti za raspisivanje konkursa, koje daju školama, promijene na period od tri godine, odnosno od 1. septembra 2021. do 31. augusta 2024. godine. Međutim, zahtjev nije prhvaćen te su se i ovog septembra roditelji i učenici suočili s istim problemom, piše Klix.

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, ističe da su oni upozoravali i nudili rješenja:

 – Sindikat je na vrijeme upozoravao i predlagao rješenja. Jedno od njih je i ovo iz maja. Nažalost, naše prijedloge nisu uvažili iz Ministarstva i Vlade, a podrška od strane direktora i vijeća roditelja je bila gotovo nikakva. Konkursi su se mogli objaviti sredinom jula, ali zbog kašnjenja sa objavom novog Pravilnika to se nije desilo. I u junu smo upozoravali.

Sivro naglašava da najavljaju grčevitu borbu i očekuje podršku sa svih strana i od strane svih struktura.

 -Istovremeno smo radili na inicijativi da se upis prvačića vrši u februaru što je usvojeno na Skupštini Kantona Sarajevo. Sindikat je predložio dva nova pravilnika, koji će sljedeće godine omogućiti konkurse u maju i junu što znači da bi se dugogodišnji problem u velikoj mjeri mogao riješiti, navodi.

On navodi da trenutno imam preko 200 slučajeva promjene učitelja sa tendencijom rasta jer konkursi nisu završeni.

 – Problem se može riješiti istovremenom promjenom Pravilnika o prijemu radnika sa kojim Sindikat nije zadovoljan, donošenjem dva nova pravilnika o tehnološkom višku i prijemom radnika na neodređeno vrijeme, na period do tri godine i na još nekoliko načina. Upućujemo javnu kritiku Vladi Kantona Sarajevo, koja nije dozvolila raspisivanje 300 konkursa na neodređeno vrijeme kao i direktorima škola koji su za manje od 100 pozicija tražili saglasnost za raspisivanje konkursa na neodređeno vrijeme, naveo je.

Naglašava da famozni moratorij, koji vrijedi i strogo se poštuje samo u obrazovanju, ne važi za druge djelatnosti.

 – Na kraju, želimo naglasiti da u JU “Djeca Sarajeva” nedostaje radnika zbog proširenja kapaciteta i pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da dadne saglasnost za raspisivanje javnog konkursa za oko 150 radnih mjesta. Maćehinski odnos prema toj ustanovi zbog političkih nadmetanja na relaciji SBB – Naša stranka treba odmah da prestane i da se najmlađim građanima Kantona Sarajevo omogući nesmetan, kvalitetan i pravičan predškolski odgoj, zaključio je.