Školski zadatak ove nastavnice učenici su zapamtili za cijeli život

Prije nekoliko godina u časopisu Reader’s Digest pojavio se članak o izuzetnoj nastavnici, te su svi učenici, nakon jednog školskog zadatka, povjerovali u sebe i svoje snage. Dijelimo sa vama ovu mudru lekciju koja će oduševiti svakoga.


Jednom je nastavnica matematike iz Minesote zadala učenicima sljedeći zadatak: Da svako od njih napravi spisak razreda, razmisli, i pored svakog imena napiše šta mu se najviše sviđa (navede pozitivne osobine, koji mu  se najviše sviđaju kod te osobe).

Na kraju časa, nastavnica je pokupila papire. To je bilo u petak. Preko vikenda, ona je obradila sve rezultate i u ponedeljak podijelila svakom učeniku papir, na kojem je bilo nabrojano ono dobro što su o njemu uvidjela druga djeca iz razreda.

Djeca su čitala… Tu i tamo, moglo se čuti  šaputanje: „Nije valjda, zar je ovo sve o meni? Nisam ni znao da me tako vole.“

Oni nisu komentarisali rezultate u učionici, ali je nastavnica bila je sigurna da je ostvarila svoj cilj. Njeni učenici su povjerovali u sebe.

Nakon nekoliko godina, jedan od njenih učenika, Mark Ekland, poginuo je u Vijetnamu. Od Marka su došli da se oproste njegovi prijatelji, drugovi iz razreda, nastavnici. Poslije sahrane njegov otac je prišao toj istoj nastavnici i rekao : „Želim da vam nešto pokažem” i iz novčanika je izvadio presavijeni, malo izlizan list papira. Vidjelo se da je više puta bio čitan i iščitavan.

“Ovo su pronašli u Markovim stvarima. Nikad se nije odvajao do njega. Prepoznajete?” I pružio joj je papir. To je bio spisak svih pozitivnih osobina, koje su, u Marku, primijetili drugovi iz razreda.

“Veliko vam hvala. Marku je ovo bilo najdraže i veoma dragocijeno”,  rekla je Markova majka.

I onda se deslio neočekivano: jedan za drugim, drugovi iz razreda počeli su vaditi iste papire. Mnogi od njih su ih, još uvijek, čuvali kod sebe, u svojim novčanicima. Neko je, čak, čuvao u porodičnom fotoalbumu. Jedan od njih je rekao: „Svi smo sačuvali te liste. Zar može tako nešto da se baci?“

(Uspešna žena)