Saudin Sivro: Povratak učenika u klupe je potpuno opravdan, korona se širi na dernecima

“Škole treba otvoriti, a sve ostalo zatvoriti.”

 Saudin Sivro: Povratak učenika u klupe je potpuno opravdan, korona se širi na dernecima

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, u razgovoru za Klix.ba istakao je kako je za mentalno zdravlje učenika i obrazovnih radnika neophodno da se djeca vrate u školske klupe.

Od početka pandemije prošlo je više od godinu dana, a uskoro se navršava i godina dana od uvođenja online nastave u Kantonu Sarajevo. Sivro ističe da su u obrazovnim institucijama Kantona Sarajevo, ali i cijele Bosne i Hercegovine, provedene sve epidemiološke mjere koje je izdao Krizni štab te da ih nisu pretjerano komentarisali niti im se protivili.

Međutim, sindikat sada traži od vlade i Kriznog štaba da učini sve što je neophodno kako bi se djeca mogla vratiti u škole. Preduslov da bi se djeca vratila u škole jeste da se rigoroznije mjere provedu svuda, osim u školama, naglašavaju iz sindikata.

 – Škole treba otvoriti, a sve ostalo zatvoriti, rekao je Sivro.

Stav sindikata jeste da se učenici trebaju vratiti u školske klupe uprkos nedavnom pooštravanju mjera zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Sivro ističe da treba zatvarati tržne centre, ugostiteljske objekte i druga mjesta okupljanja na kojima se stvaraju klasteri, ali ne i škole.

 – Povratak učenika u klupe je potpuno opravdan jer se pandemija ne širi u školama, već u tržnim centrima, na ‘dernecima’, svadbama, veseljima, izjavio je Sivro.

Posljedice na mentalno zdravlje

Razlog za otvaranje škola sindikat obrazovanja pronalazi u već vidljivim posljedicama na mentalno zdravlje učenika i nastavnog osoblja.

 – Brojni članovi sindikata se javljaju zbog psiholoških problema zbog uslova u kojima rade. Oni koji su čestiti rade dupli posao (zbog kombinovanog sistema nastave), nose svoj posao kući te imaju stalni pritisak jer rade duže od osam sati u toku jednog dana, kazao je Sivro.

Sindikat smatra da bi prioritet trebalo biti obrazovanje i ulaganje u obrazovanje te poziva donosioce odluka na prilagođavanje trenutnih mjera.

 – Ako krizni štab odobri distancu od 1 metar, svi učenici se mogu vratiti u škole bez problema, ali sve dok je obavezna distanca od 1,5 do 2 metra – ne mogu se ispoštovati mjere, jer da bi se prema propisima smjestio razred od 25 učenika, trebao bi prostor od oko 80 metara kvadratnih, a veličine učionica se kreću od 40 do 60 metara kvadratnih, ističe Sivro.

Sivro smatra da će trenutni način održavanja nastave imati posljedice i u daljoj budućnosti.

 – Kada djeca odrastu, neće ostati u ovoj zemlji, jer oni koji vode ovu zemlju donose diskutabilne odluke, a to će im se obiti o glavu, egzodus će biti još veći, kazao je predsjednik sindikata.

Također, Sivro je spomenuo i jučerašnju donaciju vakcina koja je stigla iz Srbije.

 – Naša djeca su svjesna da smo jučer primili ‘sadaku’ iz susjedne zemlje, trekao je i istaknuo kako smatra da će i to utjecati na odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine u budućnosti.

Možda te i ovo zanima?