Predstavnici Aktiva i Udruženja profesora informatike kod ministra Kazazovića: Pripreme za kantonalno takmičenje iz informatike

Organizacija i realizacija kantonalnog takmičenja iz informatike za učenike osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, bio je povod današnjeg sastanka ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića sa predstavnicima Udruženja profesora informatike KS i Aktiva za ovaj predmet Edina Smajića, Vedrana Ljubovića i Sadata Kovačevića.


Prema riječima ministra Kazazovića, riječ o specifičnoj vrsti takmičenja za koje Ministarstvo, Udruženje i Aktiv nastavnika informatike moraju na vrijeme usaglasiti sve neophodne tehničke preduslove.

Informatičko takmičenje za učenike iz svih osnovnih i srednjih škola održat će se sredinom narednog polugodišta. Na inicijativu Aktiva profesora ovog predmeta, a uz saglasnost resornog Ministarstva, organizacija i realizacija takmičenja povjerena je članovima Udruženja profesora informatike KS i profesorima sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

– Oni će organizovati i pripreme učenika za takmičenje, kao i on-line takmičenja za one učenike koji se na općinskim takmičenjima nisu uspjeli plasirati direktno na kantonalno, najavio je predsjednik Udruženja profesora informatike KS Edin Smajić.

Na sastanku je razgovarano i o modalitetima unaprijeđenja nastavnog procesa iz ovog predmeta, kao i o vrijednovanju rada profesora informatike. Predstavnici Aktiva profesora informatike su najavili da će u vezi s ovim resornom ministarstvu dostaviti konkretne prijedloge.

Ministar Kazazović je dao podršku planiranim aktivnostima, te je ovom prilikom istakao da će uskoro upriličiti prijem za učenika OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ Admira Zategu, koji je osvojio prvo mjesto na nedavno održanom državnom takmičenju iz informatike i bronzanu medalju na balkanskoj informatičkoj olimpijadi.

(Školski.ba)