Otvorene prijave za projekat ”U zdravoj školi zdrava djeca”

Namijenjen je svim osnovnim školama u BiH koje mogu dostaviti prijedloge projekata s ciljem poboljšanja prehrambenih i životnih navika djece školske dobi, a njihovu implementaciju Merkur BH osiguranje podržat će vrijednim novčanim iznosima.


U oktobru prošle godine, Merkur BH osiguranje, vizuelnim i sadržajnim rebrendingom najavilo je nove projekte usmjerene ka djeci i poboljšanju njihovih prehrambenih i životnih navika. Pod okriljem projekta ”U zdravoj školi zdrava djeca”’ organizirali su besplatne sportsko-zdravstvene preglede za djecu u četiri bh. grada te besplatne škole plivanja i skijanja za djecu SOS dječijih sela u BiH. Istovremeno, Merkur BH osiguranje je najavilo i projekat namijenjen osnovnim školama  s ciljem promoviranja pravilnih prehrambenih navika, redovnih fizičkih aktivnosti te zdravog načina života djece školske dobi.

– Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a po broju pretilih ljudi, Bosna i Hercegovina je rangirana na petom mjestu u svijetu i drugom u Europi, što nisu dobre vijesti. To je razlog zašto smo odlučili da mijenjamo svijest ljudi, počevši od najmlađe djece. Projekat “U zdravoj školi zdrava djeca” želi da promovira zdravi stil života, posebno zdravu ishranu. Pozivamo sve osnovne škole iz Bosne i Hercegovine da nam pošalju projekte koji će objasniti kako da se unaprijedi zdravlje djece kroz razne aktivnosti, šta da učine danas za bolje sutra. Naš cilj je da projekat zaživi te postane tradicija kojoj će se svake godine pridružiti sve veći broj škola i njihovih učenika, istakla je Sabina Mujanović, direktorica Merkur BH osiguranja.

Prosvjetni radnici  zajedno sa djecom i roditeljima do 15. aprila 2017. godine mogu dostavljati prijedloge projekata koji su fokusirani na pravilan psihički razvoj djece, usvajanje ispravnih higijenskih navika, različita savjetovanja, radionice, kreiranje novih školskih, zdravih menija, sadnju školskog vrta, uređenje školskog dvorišta, nabavku nove sportske opreme, uvođenje vanškolskih aktivnosti.  Stručni žiri odabrat će najbolja tri projekta i podržati njihovu implementaciju vrijednim novčanim iznosima. Za prvo mjesto osiguran je novčani iznos od 10 000 KM, za drugi najbolji projekat 5 000 KM te treći u iznosu 3 000 KM.

Projekat ”U zdravoj školi zdrava djeca”  bit će implementiran uz podršku resornih ministarstava obrazovanja i kulture te zdravstva, a poziv školama za apliciranje projektu te svi detalji njegove realizacije koje škole trebaju provesti mogu se pronaći na zvaničnoj FB stranici projekta ‘‘U zdravoj školi zdrava djeca”.

(Školski.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!