Osam stvari koje su roditelji u 1980-ima dopuštali djeci

Puno roditelja reći će kako je nekad djetinjstvo bilo bezbrižnije i opuštenije. Ipak, većina roditelja danas nikad ne bi dopustila djeci stvari koje su roditelji u '80-ima dopuštali svojoj


markusspiske / Pixabay

Nije da su roditelji ‘80-ih godina prošlog stoljeća bili neoprezni ili neodgovorni. No, danas roditelji imaju veći pristup informacijama i najnovijim istraživanjima nego što su njihovi roditelji imali. Iako često izgleda da je tada djetinjstvo bilo bezbrižno, većini današnjih roditelja diže se kosa na glavi od roditeljskog stila u ‘80-ima, prenosi miss7mama.24sata.hr.

 Ovo je 8 stvari koje su roditelji ‘80-ih dopuštali svojoj djeci, a kojih se današnji zgražaju:

1. Puštali su djecu da sama ostanu kod kuće

Prije nekoliko desetljeća, bilo je prilično uobičajeno za roditelje da puste svoju djecu samu kod kuće dok se ne vrate s posla. Puno djece došlo je kući iz škole, obavljala su kućanske poslove, i čak radila sama sebi večeru ili je bar započela raditi.Ovih dana, većina roditelja maloj djeci ne dopušta niti da sami budu u kupatilu, a kamoli da puste 6-godišnjake da budu sami kod kuće.

2. Puštali su djecu da voze bicikl bez kacige 

Nije da kacige nisu postojale, nego ih “cool djeca” nikada nisu nosila, ali ni roditelji se nisu toliko zamarali hoće li dijete ‘zaraditi’ koju ogrebotinu ili masnicu. Djeca koja su nosila zaštitnu kacigu na glavi ili bilo kakve štitnike na koljenima i slično, definitvno su bila u manjini. Mališani na biciklima sada MORAJU nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje do svoje 16. godine. Osim toga, roditelji su itekako svjesni stravičnih priča o ozljedama mozga jer su njima svakodnevno ‘bombardirani’.

3. Vozili su djecu u automobilu bez autosjedalica

Da, autosjedalice su postojale i tada, ali većina roditelja ih nije upotrebljavala, a i zasigurno nisu bila tako moderna, i gotovo svemirska, kao današnji modeli. Roditelji su danas toliko uplašeni svih mogućih i nemogućih scenarija da su autosjedalice jednostavno obavezna oprema u svakom automobilu.

4. Puštali su djecu da se igraju… bilo gdje i po bilo čemu

Danas, ne da roditelji ne puštaju djecu da se sama igraju, već i paze gdje se djeca igraju i s čim se igraju. Posebno zaštićene ljuljačke i igračke od posebnih materijala. Obične igre u parku postale su naučna fantastika. Roditelji 80ih ne bi vidjeli djecu po par sati dok bi se ona bezbrižno igrala po susjedstvu.

5. Nisu se toliko zamarali onime što djeca jedu

U 80ima, važno je da ste bili praktični, i to je bila cijela umjetnost oko hrane. Današnji roditelji proučavaju sastojke koje njihovi roditelji ne bi ni pogledali. Također, važno je što se jede, koliko se jede i kad se jede. Jede li moje dijete dovoljno ovoga i smije li jesti ovo i ima li u ovome dosta toga i toga, pitanja su na koja bi se roditelji u ‘80-ima toplo nasmijali. Hrana i 80e: definitivno opuštenija atmosfera!

6. Puštali su djecu da piju vodu iz cijevi

U 80im godinama, kada su djeca bila žedna, bez problema su pila vodu iz cijevi za vodu i slično. Iako, ispostavilo se da to nije baš najsigurnija opcija zbog otrovnih hemikalija, ali danas roditelji posebno paze otkud njihova djeca piju vodu, pa neki roditelji djeci daju da piju samo flaširanu vodu ili koriste filtere za vodu i piju samo pročišćenu vodu iako je voda iz slavine najčešće sasvim dobra.

7. Puštali su stariju djecu da čuvaju svoju mlađu braću

Prije su roditelji puštali svoju ne tako staru djecu da čuvaju svoju mlađu braću. Danas, ne da roditelji ne puštaju 8-godišnjake da sami ostaju sa 3-godišnjacima, nego njihovu djecu mogu čuvati samo odrasle i provjerene osobe, a ponekad ni odrasli nisu dovoljno kvalificirani.

8. Puštali su djecu da gledaju upitne filmove na televiziji

80ih su djeca gledala apsolutno sve i svašta na televiziji pa se nerijetko događalo da su djeca u osnovnoj školi već znala sve najpopularnije romantične ili horor filmove, a često imala i noćne more od istih. Danas postoje roditeljske kontrole. Pazi se što se gleda i koliko se gleda, a mnogo roditelja ne želi ni da bebe budu u istoj prostoriji dok u pozadini igra neprimjeren sadržaj, a kamoli starija djeca.

(Školski.ba)