Više od pola školaraca ne spava dovoljno

Novo istraživanje otkrilo je da više od pola djece školske dobi ne spava preporučenih devet sati u noći te tako gube puno više od potrebnog odmora. Djeca lišena sna ne pokazuju toliko znakove razvoja, upozorili su stručnjaci.


Pexels / Pixabay

Naše istraživanje pokazuje da djeca koja spavaju dovoljno više pokazuju znakove razvoja u odnosu na djecu koja pate od nedostatka sna – rekao je dr. Hoi See Tsao, autor istraživanja koje će detaljnije biti predstavljeno na Nacionalnoj konferenciji Američke akademije pedijatrije u New Orleansu, prenosi kidsinfo.ba.

Naučnici su za potrebe istraživanja proučili podatke o 49.050 djece u dobi od šest do 17 godina i došli do podatka da samo njih 47,6 posto dovoljno spava.

Američka akademija pedijatrije preporučuje da djeca u dobi od šest do 12 godina spavaju devet do 12 sati u noći, dok tinejdžeri u dobi od 13 do 18 godina trebaju osam do deset sati sna. Dojenčad treba 12 do 16 sati, mlađa djeca 11 do 14, a predškolci deset do 13 sati sna u noći.

Spavanje čini djecu, ali i odrasle, zdravijima te utječe na sve, od težine i rasta, do pažnje i temperamenta.

U sklopu ovog istraživanja djeca su upitana pokazuju li zanimanje i znatiželju za nove stvari, vode li računa o školi, rade li domaće zadaće i kako se snalaze s izazovima. Oni koji su spavali barem devet sati imali su najbolje rezultate po svim tačkama, dok oni koji ne spavaju dovoljno imaju 12 posto manje šanse da će se snaći u sve četiri kategorije.

Najveća je razlika uočena po pitanju domaćih zadaća. 68,4 posto djece koja su spavala osam ili manje sati su odradila sve zadatke, dok je 80,2 posto onih koji su spavali devet ili više sati sna riješilo sve tražene zadaće.

Ovo istraživanje jasno ukazuje da treba povećati napore kako bi se roditeljima dalo do znanja koliko je san za djecu važan, a tu treba i riješiti problem korištenja digitalnih medija, rutine spavanja, kao i trajanja nastave i vremena početka iste – dodao je Tsao.

(Školski.ba)