Osam načina na koje roditelji odvraćaju djecu od čitanja

Ponekad nehotice odvraćamo svoju djecu od čitanja. Znam da je teško povjerovati, ali to je istina. Evo šta ne treba raditi i zbog čega.


1. Imati pogrešne knjige u kući

Ako su Stajnbekova djela i dnevne novine jedino štivo u vašoj kući, vaša djeca neće poželeti da čitaju. Malo je vjerovatno da će se latiti knjige ako ona nije prilagođena njihovom uzrastu i interesovanjima. Kupite svom malom ljubitelju pasa knjigu o psima i fanovima Lego kocki knjigu o Lego kockama, prenosi mreza-mira.net.

2. Imati ograničen pristup knjigama

Knjige motivišu djecu da čitaju. Nema knjiga = nema čitanja. Pozajmljujte mnogo knjiga iz biblioteke. Nemojte uzeti samo jednu ili dvije – uzmite ih trideset. Preplavite kuću knjigama. Zatim ih rasporedite u gomile u različitim prostorijama. (Ovo je djelotvorno, verujte mi.)

3. Čitati naglas samo maloj djeci

Ponekad zaboravimo da je i našoj starijoj djeci potrebno da im čitamo naglas. Kao što vjerovatno znate, istraživanja su pokazala da je čitanje naglas djeci najbolje za unapređenje njhove čitalačke vještine, a da ne pominjemo da ih motiviše da čitaju i samostalno. Osim toga, tako ćete imati priliku da pročitate odlične knjige koje će vas nadahnuti da zajedno diskutujete o njima i da se dodatno zbližite sa djecom.

4. Ne dozvoljavati djeci da sama biraju knjige

Djeca žele da čitaju knjige koje sama odaberu. To ne znači da ne treba da ih posavetujete pri biranju dobre knjige, da ih naučite kako da izaberu knjigu koja je baš za njih ili da se pravite da čitate sažetak na korici ili omotu neke knjige kako biste ih usmjerili ka njoj, ali mogućnost da samostalno izaberu knjigu budi u djeci želju da je zaista i pročitaju. Možete izdvojiti nekoliko knjiga koje smatrate dobrim i dopustiti djetetu da odabere jednu od njih, ako vam je tako lakse, ali konačan izbor mora biti njihov.

5. Nuditi djeci samo knjige lake za čitanje

Često se djeci koja tek počinju da čitaju se daju knjige lake za čitanje i sa riječima koje se lako izgovaraju, a te su knjige nevjerovatno dosadne. Dosadne su zbog toga što nemaju nikakvu radnju niti zaplet, pa dijete sedi i samo povezuje riječi u rečenice i ne vidi pravi smisao čitanja, a to su način pripovedanja i radnja. I ne samo to – dijete postaje nezainteresovano i frustrirano. Pokušajte da im pronađete knjige za najmlađe koje zapavo imaju nekog smisla.

6. Predstaviti čitanje kao kaznu

Ako se slažete sa savremenim metodama roditeljstva znate da ne treba polaziti od kazne – „Nisi čitao i zato ne smiješ da gledaš TV“ ili podmićivanja – „Dozvoliću ti da gledaš TV AKO budeš čitao“, već treba nagrađivati dobro ponašanje: „Bravo, puno si vremena proveo čitajući, sad možeš da gledaš TV pola sata“. Smatram da je ovo teško i pipavo, ali ne želimo da čitanje postane opterećenje ili kazna; želimo da bude divno i zabavno, i lako, i lijepo. Razmislite kako da nagradite djecu ako čitaju, ne da ih kažnjavate.

7. Biti roditelj koji ne čita

Djeca posmatraju sve što vi radite. A onda vas imitiraju. Zbog toga je potrebno da vide kako vi redovno čitate. Stručnjaci kažu da se ovako ustaljuju dobri modeli ponašanja.

8. Ne ostavljati im dovoljno vremena za čitanje

Ako vaša djeca imaju previše obaveza, neće imati vremena za čitanje. Znam da je ovo logično, ali treba pažljivo razmisliti o tome. Kakav je vaš svakodnevni raspored? Da l imate vremena da čitate? Od ključnog je značaja da djeca imaju slobodno vrijeme u toku dana koje će im poslužiti i za čitanje i za opuštanje.

(Školski.ba)