Francuska zabranila mobitele i tablete u osnovnoj školi

Nacrt zakona zabranjuje upotrebu bilo kakvog uređaja s mogućnošću mrežnog povezivanja, poput mobitela i tableta, u osnovnim školama koju u Francuskoj pohađaju djeca do 14. ili 15. godine


MabelAmber / Pixabay

Francuski parlament je prihvatio zabranu korištenja mobitela u osnovnim školama, što je bilo predizborno obećanje predsjednika Emmanuela Macrona koje oporba naziva ‘kozmetičkim’, prenosi 24sata.hr.

Zastupnici Macronove stranke Republika u pokretu (REM) koja ima većinu i zastupnici centra glasali su za tekst u Narodnoj skupštini, donjem domu parlamenta a desnica i ljevica su bile suzdržane, nazivajući ga ‘komunikacijskom operacijom’, ‘političkim oglasom’ i ‘posebnim zakonom’ koji ‘neće ništa promijeniti’.

Nacrt zakona zabranjuje upotebu bilo kakvog uređaja s mogućnošću mrežnog povezivanja, poput mobitela i tableta, u osnovnim školama koju u Francuskoj pohađaju djeca do 14. ili 15. godine.

Srednje škole mogu, ali i ne moraju uvesti zabranu

Iznimke su, naravno, uporaba tih uređaja ‘u pedagoške svrhe’, o čemu će odlučiti svaka školska ustanova svojim internim pravilnicima, te korištenje takvih uređaja za djecu s posebnim potrebama. Zakon će se odnositi i na izvanškolske aktivnosti kao što je sport.

Srednje škole mogu, ali ne moraju, zabraniti mobitele i druge uređaje s mogućnošću mrežnog povezivanja, potpuno ili djelomično.

Francuski zakon o školstvu već zabranjuje, na temelju zakona iz 2010., mobitele ‘tokom nastave i na mjestima koja su predviđene internim pravilnikom’.

(Školski.ba)