Nastavnici razočarani odlukom ministrice obrazovanja: Roditelji skrivaju infekciju i šalju djecu u školu

Nastavnici engleskog jezika naveli su svoje mišljenje u opširnom pismu, gdje su jasno navedeni ciljevi obraćanja kao i teškoće i problemi koji su izraženi tokom realizacije kombinovanog modela nastave.


Ministrici obrazovanja Kantona Sarajevo, Naidi Hota-Muminović nakon odluke o povratku učenika u školske klupe, obratilo se 113 nastavnika engleskog jezika i književnosti otvorenim pismom.

Naime, oni su naveli svoje mišljenje u opširnom pismu, gdje su jasno navedeni ciljevi obraćanja kao i teškoće i problemi koji su izraženi tokom realizacije kombinovanog modela nastave, ali i općenito problema povratka učenika u klupe u vrijeme još uvijek nezadovoljavajuće epidemiološke situacije.

– Obraćamo Vam se ispred 113 nastavnika Engleskog jezika Kantona Sarajevo, a povodom Vaše odluke o povratku u učionicu učenika I-IV/V razreda po kombinovanom modelu, te najave o mogućem skorom povraku u školske klupe učenika VII i VIII razred.

Želimo da kažemo zbog čega smo razočarani i iznenađeni ovom odlukom, ulazeći u razloge zbog čega je ova odluka donesena zadnjeg radnog dana u sedmici, kada nije bilo moguće obaviti konsultacije sa nastavničkom strukom, istaknuto je u pismu, prenosi Oslobodjenje.

Između ostalog, navode kako žele da pojasne zašto ovu odluku smatraju preuradnjenom:

– Prije svega epidemiološka situacija u KS je kritična, svejdoci smo da su i neke naše kolege izgubile bitku sa ovim virusom. Tvrdnja da škole nisu leglo zaraze nisu osnovane, a to najbolje znaju oni koji su direktno uključeni u nastavni proces i svaki dan dolaze u učionicu. Tvrdnje da djeca se ne mogu zaraziti su također neosnovane. Po izjavama kolega i koelgica bilo je slučajeva da su roditelji skrivali infekciju i slali djecu u školu, navedeno je između ostalog u pismu.

Smatraju da je najbitnija prednost online sistema što su svi učenici u jednoj grupi i bez prekida svakodnevno prate nastavu.

Cijelo pismo pročitajte klikom ovdje.