KS: Neophodno pristupiti promjeni ishrane djece i izradi novog jelovnika u osnovnim školama

Prevencije poremećaja rasta i razvoja školske djece Kantona Sarajevo tema je o kojoj je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović razgovarao sa dijabetologom s Pedijatrijske klinike KCUS-a Mithatom Mujićem i koordinatoricom Škole u bolnici Marijom Božić Tičić.


U tom smislu, dijabetolog Mujić je predložio ministru Kazazoviću da je neophodno kao ključnu mjeru poduzeti promjene ishrane djece u osnovnim školama, te pristupiti izradi novog jelovnika u ustanovama ovog nivoa obrazovanja.

Ministar Kazazović je prihvatio prijedlog dijabetologa Mujića te ga izvijestio da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS već pokrenulo određene aktivnosti u ovom smislu.

Ovom prilikom želim najaviti buduće zajedničko djelovanje obrazovnog i zdravstvenog sektora Kantona Sarajevo koje će za cilj imati prevenciju bolesti, među njima i dijabetesa kod naše djece, naglasio je ministar Kazazović te sa svojim sagovornikom dogovorio buduću saradnju resornog ministarstva i Udruženja dijabetologa s istim ciljem.

Na ovom sastanku ministar Kazazović je najavio precizno uređenje rada Škole u bolnici posebnim podzakonskim aktom kojim će se, između ostalog, nastojati dodatno ojačati njena funkcija te dati značaj kakav imaju slično koncipirane škole u regionu i šire.

Koordinatorica Božić Tičić dobila je danas od ministra Kazazovića i ovlaštenje za poduzimanje i uspostavljanje kontakata sa sličnim školama u regiji. Minstar je od nje zatražio da, nakon što sagleda načine njihovog funkcionisanja, sve pozitivne primjere njihovog djelovanja i dobre prakse primjene u radu naše Škole u bolnici.

Kako bi unaprijedio rad, posebno obrazovni proces, u ovoj školi, ministar Kazazović je koordinatorici Božić Tičić dodijelio dva računara.

Ovom značajnom donacijom bitno će biti unaprijeđena edukacija školske djece koja se zbog bolesti već duže vrijeme nalaze na Pedijatrijskoj klinici Jezero, Dječijoj hirurgiji, Dječijoj ortopediji te Dječijoj i adolescentnoj psihijatriji Kliničko-univerzitetskog centra Sarajevo, kazala je koordinatorica.

(Školski.ba)