Dobar ili loš policajac – koji je vaš roditeljski stil?

“Pitaj tatu da vidiš što će ti on reći”. “Idi pitaj mamu da vidiš hoće li ti ona dati." Jeste li se već kao roditelj našli u ovoj situaciji? Možda nikad niste poslali dijete da pita za dozvolu drugog roditelja, no i dalje vas može zadesiti situacija da vaš partner ima drugačije mišljenje od vas oko nečega i onda teret odluke padne na vaša ramena. To može biti bilo što, od toga smije li vaše dijete prespavati kod prijatelja do toga koliko može dnevno vremena provesti na tabletu.


Foto: Ilustracija

Što god da je razlog neslaganja, svi se roditelji prije ili kasnije nađu u situaciji u kojoj moraju odlučiti što je najbolje za njihovu djecu. Stručnjaci tvrde da je to posve normalno i vrlo uobičajeno, piše portal Dječja posla.

Problem u stvari nastaje kada uobičajeno odlučivanje preraste do situacije “dobar” i “loš” policajac u kojoj djeca “navale” na mekšeg i popustljivijeg roditelja u cilju da se “udruže” protiv onoga koji želi uvesti disciplinu i pobijede ga.

Postoje određene povlastice koje svaka od tih pozicija donosi, no ostaje pitanje je li prilikom odgoja djeteta bolje biti dobar ili loš policajac?

Što kažu znanstvenici?

Istraživanja pokazuju da se jedan od pet razvedenih ili razdvojenih roditelja najčešće ne slaže s mišljenjem svoga partnera oko djetetova odgoja. No, isto tako devet od 10 svih roditelja žele i misle da je važno da ih njihovi partneri smatraju dobrim ocem ili majkom. To je znanstvenike dovelo do zaključka da je roditeljima jako bitno, bez obzira jesu li istog mišljenja o nekoj temi, osjetiti partnerovu podršku.

Dakako, nije potrebno da roditelji budu razvedeni da bi imali suprostavljena mišljenja, jer se i sretni parovi često razilaze u odlukama oko djece. No, kako različiti roditeljski stilovi dugoročno utječu na samu djecu?

Nakon niza istraživanja znanstvenici su došli do zaključka kako će djeca roditelja autoritativnog stava (jer ja tako kažem, ali saslušat ću i tvoje mišljenje i uzeti ga u obzir) kao i ona roditelja autoritarnog stava (jer sam ja tako rekla) u budućnosti biti poslušnija, ali i sretnija, pa čak i uspješnija jer će imati veće samopouzdanje. Jedna studija čak je utvrdila da djeca autoritativnih roditelja postižu bolji akademski uspjeh od djece popustljivijih roditelja.

Zašto znanstvenici daju autorirativnom roditeljstvu toliku prednost pred drugim roditeljskim stilovima? Jedan od razloga je što će djeca, ako roditeljske zahtjeve doživljavaju kao pravedne i razumne, pokazati više volje i želje da surađuju i da se tim zahtjevima pokore. Također, djeca autoritativnih roditelja će lakše zahtjeve za određenim ponašanjem prihvatiti kao vlastite i naći vlastite razloge zašto da se tako ponašaju, pa će time postići i veću samokontrolu.

Što kažu stručnjaci?

Stručnjaci smatraju kako bi bilo idealno, da ako se roditelji već ne slažu u potpunosti s međusobnim razmišljanjima, da im ona bar imaju dosta dodirnih točaka.

Dobar ili loš policajac čak i nije toliko loša praksa, tvrde, sve dok su roditelji u zajedničkom dogovoru i cilj im je postići kod djeteta određeni rezultat. U stvari, posve je prirodno da je jedan roditelj stroži, a drugi mekši u svom nastupu.

No, što kada su roditelji na posve drugačijim valnim duljinama, razilaze se u mišljenjima, ne mogu sagledati stranu ovog drugog te si međusobno ruše autoritet?

To na duge staze, upozoravaju stručnjaci, ne donosi ništa dobro niti njihovom braku niti samom djetetu. To se može dogoditi u situacijama gdje se jedan partner uvijek osjeća nadjačano i nadigrano od strane drugoga te kao da njegovo mišljenje nije niti najmanje bitno.

Djeca trebaju jasan osjećaj granica, a zadnje što im jedan od roditelja treba pružiti jest osjećaj da mogu manipulirati jednim roditeljem kako bi zajedno utjecali na mišljenje i postupke onog drugoga.

Evo što bi roditelji trebali napraviti ako se nađu u dobar ili loš policajac priči: O svemu o čemu trebaju pregovarati trebali bi ispregovarati unaprijed, a ne pred djecom na licu mjesta. Dakle, radi li se o vremenu kada vaše dijete treba ići u krevet, koliko dugo smije igrati igrice na mobitelu ili koliko slatkiša smije pojesti…donesite jasna pravila i jednako ih tako jasno i složno iskomunicirajte djeci.

Kada su pravila jednom donesena, važno je da ih se oba roditelja pridržavaju i da ih provode bez iznimke. To će vašoj djeci pokazati da ste složan tandem i da ne može naći nikakvu pukotinu u vašem stavu.

Naravno, kad tad na tapetu će doći i teme oko kojih se roditelji neće slagati, a koje neće uspjeti obraditi unaprijed. U tim situacijama, savjetuju stručnjaci, nemojte se sukobljavati pred djecom, već odredite neki signal koji će značiti kraj rasprave. Djecu obavijestite da se o toj temi još morate dogovoriti. Potom raspravite o svemu nasamo i djeci konačnu odluku prezentirajte kao zajedničku.

Što je ključno?

Bez obzira jeste li u odgoju djeteta dobar ili loš policajac, bitno je da poštujete svog partnera i njegovo mišljenje i stavove. Bez obzira slažete li se uvijek ili ne, važno je da vas djeca vide kao potporu jedno drugome,  a ne nekoga tko omalovažava stavove drugoga i time na kraju krajeva ugrožava djetetovu disciplinu i odgoj.

Zapamtite da cilj vaših rasprava nije nadmudriti partnera i pobijediti  u raspravi nego naći najbolje i najkonstruktivnije rješenje za vaše dijete.

Razgovarajte s partnerom kako ćete postupati u teškim situacijama i dogovorite se kako ćete biti dosljedni u provođenju svojih odluka.

Osim što će to dovesti do toga da će vaša djeca biti manje zbunjena, i svaki roditelj će se osjećati cijenjeno.

(Školski.ba)