Devet ranih pokazatelja da će dijete biti pametno

Hoće li dijete biti pametno, iskristalizirat će se sa 6 ili 7 godina...


Foto: Envato
Foto: Envato

Od trenutka kada dođu na svijet, naša su nam djeca najljepša, najbolja, najpametnija. Svaki njihov korak i razvoju stepenicu doživljavamo kao obaranje Guinnessova rekorda.

Na račun nadobudnih roditelja već nastaju brojne šale, Mnogi tvrde da su njihovi mališani naučili igrati šah s dvije godine, drugi su odbacili pelenu sa pola godine, neki su počeli pisati i čitati sa tri i po godine.

No, šalu na stranu, nekad djeca su zasigurno naprednija od druge i ispred svojih vršnjaka, samo je upitno koliko smo mi roditelji u toj prosudbi objektivni.

 – Inteligencija djeteta se na neki način stabilizira i kristalizira u dobi od 6 ili 7 godina. Ona i u ranijoj dobi mogu pokazati visoku inteligenciju, kao što je npr. predškolski uzrast, ali to nije pouzdan prediktor buduće inteligencije, istaknuli su stručnjaci školske psihologije, dodajući kako s druge strane, dobiveni IQ sedmogodišnjaka vjerovatno će ostati stabilan tokom ostatka njihovog života, pišu Djecjaposla.com.

Dakle, iako nikakva rana ponašanja ili rezultati ispitivanja neće jamčiti inteligencijsku budućnost vašeg djeteta, još uvijek postoje neki znakovi na koje možete pripaziti i koji će vam signalizirati da će vaše dijete biti pametno:

Iznimno pamćenje

 – Imati detaljno pamćenje rani je znak inteligencije. Dojenče naprednih memorijskih vještina moglo bi se sjetiti gdje je skrivena igračka ili brzo prepoznati lica i mjesta, objasnili su stručnjaci.

Upućuju vam pogled

Mišljenje je stručnjaka da pametnija djeca počinju gledati i obraćati pažnju rano u životu. Pa kako možete znati što je koncentracija a što samo zurenje u vas?

 -Inteligentna djeca toliko upijaju iz svoje okoline, da su odrasli često iznenađeni onim što već znaju, poručili su stručnjaci.

Povezuju informacije

Dijete koje već od rane dobi počne povezivati informacije te ih kombinira s prethodno naučenim znanjem, pokazuje znakove visoke inteligencije. Shvaćanje uzročno posljedičnih odnosa, mada nam se tako čini, nije tako lako savladiv proces, pogotovo maloj djeci.

Dobri su sa starijom ekipom

 – Darovita djeca često preferiraju društvo starije djece ili odraslih. Napredna djeca ne samo da se ugodno osjećaju oko starije ekipe već i uče od njih, smatraju psiholozi za nadarenu djecu.

Mogu rano uspostaviti konverzaciju

Prema Davidson Institutu, obrazovnoj zakladi za naprednu djecu, rana i plodna upotreba jezika tipična je za duboko nadarenu djecu.

Nemaju dobar san

Stručnjaci to objašnjavaju na način da je nadarenoj djeci mozak toliko stimuliran da im je teško smiriti ga i zaspati. Ali, i to može biti frustrirajuće, zar ne?

Krasi ih snažna osobnost

Nekoliko je upečatljivih historijskih ličnosti bilo introvertirano, ali ako je vaše dijete od ranih dana živahno i otvoreno, to bi moglo ukazivati ​​na visoku inteligenciju.

Još neki dodatni znakovi koji će na to ukazati su smisao za humor i visoko razvijene socijalne vještine. No, to ne znači samo da se dijete voli družiti, već da vrlo rano zna graditi i cijeniti prijateljstvo i ostale odnose.

Jaki osjećaji

Nikada neće zgnječiti bubu, zaplakat će kada vide ozlijeđenu životinju…da, neki psiholozi smatraju da se iza velikog srca često krije veliki mozak. Naime, pokazivanje suosjećanja i empatije prema drugima, rani je pokazatelj visoke inteligencije.

Vole imati hobije

Prema Baby Centeru, vaš predškolac može biti nadaren ako ima određeni talent, poput umjetničke sposobnosti ili lakoće s brojevima. No, i djeca koja vole “spremno rješavati zagonetke i mozgalice” pokazuju rane znakove inteligencije.