Zabavne igre kojima možete unaprijediti znanje matematike kod vašeg djeteta

Matematika je često pojam od čijeg se samog spomena nekoj djeci, ali odraslima, zna podići kosa na glavi.


Nisu svi jednako talenitrani za baratanje s brojkama, no uvijek postoji način kako kroz igru ovu tešku disciplinu možete približiti svojim najmlađima, a sada je idealno vrijeme za to!

Uz malo strpljenja i puno zabave, a bez računara i tehnologije, s ovim igrama koje već imate ili ih možete napraviti doma, zbrajanje, oduzimanje, množenje, dijeljenje i druge zavrzlame mogu postati izvor zabave vašoj djeci i pripremiti ih na nove školske izazove, piše Wishmama.hr.

Pogodi broj!

Za ovu vam igru neće biti potrebni rekviziti, kockice, igrače ploče i slično, nego samo malo mašte.

U ovoj igri jedan igrač mora zamisliti broj, a drugi treba pogoditi o kojem se broju radi postavljajući pitanja poput:

  • „Je li taj broj manji/veći od….?“,
  • „Može li se podijeliti s …?“,
  • „Ako ga pomnožim s X hoće li rezultat biti X?,
  • „Radi li se o decimalnom broju?“ i slično, dok drugi igrač smije odgovarati samo s „Da“ ili „Ne“.

Kompliciranost pitanja ovisi o stepenu znanja matematike vašeg djeteta.

Shopping

Djeca se obožavaju igrati odraslih, zato se i igraju s lutkama, doktora, mame i tate i slično. U ovoj igri pretvaraju se pak da su prodavači ili kupci, ovisi koju ulogu igraju.

Možete ih zabaviti tako da si sami izrade novac kojim će trgovati.

To će igri dati još jači osjećaj realnosti, a kroz samu igru imat će priliku vježbati sabiranje i oduzimanje kada plaćaju kao kupac ili pak vraćaju ostatak za „kupljenu“ namirnicu kao trgovac.

Putna igra brojanja

Ova nadasve jednostavna igra super je za malu djecu koju ćete ovim izazovom zabaviti dok se vozite ili putujete negdje.

Odredite kategorije vozila ili stvari koje će brojati, npr. automobile, kamione, motore, bicikle, saobraćajne znakove i sl., a svaki od njih neka nosi onoliko bodova koliko odredite.

Na primjer, auto je jedan bod, motor dva, kamion 3 itd. i tako zbrajaju za svaku kategoriju.

Monopoly

Ovaj klasik i svima dobro poznata društvena igra odlična je za vježbanje matematike kod djece koja su malo napredna s brojkama, a pomoći će i kod vježbanja strateškog razmišljanja.

Kroz ovu uzbudljivu igru trgovanja posjedima, djeca će, dok razmišljaju kako primijeniti različite taktike, vježbati ne samo svoje matematičke sposobnosti, nego i kritičko razmišljanje.

Uno

Još jedan klasik kojeg većina imamo doma (ako nemate, možete ga nabaviti u svakoj većoj trgovini ili online), a kojeg su čak brojne studije izučavale i potvrdile njegov pozitivni učinak na sabiranje, kategoriziranje i starteško mišljenje kod male djece.

Pored nekih karata, Uno je vrlo jednostavan za naučiti jer se sastoji od brojki od 0 do 9 i 4 bazične boje. Samim igranjem manja djeca mogu potvrditi naučeno znanje bazične matematike i boja.

Naravno, postoji još veliki broj matematičkih igara koje možete igrati kod kuće sa svojim klincima, a njihova su pravila ograničena samo vašom maštom.

Nadamo se da će vam ovi prijedlozi pomoći kao početna tačka, ali svakako budite kreativni i osmislite neke vlastite igre kojima ćete pomoći matematčkim sposobnostima vašeg djeteta.