Centar za kulturu dijaloga nastavlja promovirati ljudska prava

Centar za kulturu dijaloga, nevladina organizacija koja već 20 godina povezuje mlade iz svih dijelova BiH, nastavlja promovirati ljudska prava.


Napore CKD-a da doprinese kreiranju otvorenog društva u BiH i društva koje je oslobođeno svih oblika predrasuda i kršenja ljudskih prava, prepoznala je Općina Centar. Ova sarajevska Općina je podržala implementaciju projekta „Zajedno za jednakost i zaštitu ljudskih prava“ kojim se nastoji osigurati otvoren dijalog i argumentirana javna rasprava srednjoškolaca između sebe i srednjoškolskih profesora o specifičnim oblicima kršenja ljudskih prava i mehanizmima koji su na raspolaganju građanima BiH kako bi se zaštitili od bilo kojeg oblika diskriminatorske politike i narušavanja ljudskih prava.

Ipak, ovdje se ne radi o jednokratnom projektu čiji rezultati će nestati odmah nakon implementacije. Riječ je o podršci nevladinoj organizaciji koja preko dva desetljeća ukazuje na važnost poštivanja ljudskih prava i na imperativ zajedničkog suživota i međusobnog pomaganja. Posebno je važna podrška mladima koji su članovi CKD-a, a koji kroz svoje debatne klubove kontinuirano pokazuju da su spremni za pomirenje i da Bosna i Hercegovina može postati prosperitetno društvo u kojem su sve razlike prednost, i u kojem svi rado prihvaćamo druge i drugačije.

Stoga je u Sarajevu održana javna debata „Najviše štete od tzv. islamskog terorizma trpe muslimani“ u Gazi Husrev-begovoj medresi kojom su otvorene aktivnosti ovog Projekta. Nimalo jednostavna teza u ovo turbulentno vrijeme, vrijeme u kojem se neki narodi stigmatiziraju i vrijeme u kojem ljudska prava nemaju nikakvu cijenu. Stoga, je još važnije od puke informacije o javnoj debati istaći hrabrost i odlučnost učenika Gazi Husrev-begove medrese da sučelje argumente o temi o kojoj i stariji radije šute, a kad ne šute stigmatiziraju.

– Mediji u svakom društvu igraju odlučujuću ulogu u promoviranju ljudskih prava. Nadamo se da će i vaš mediji podržati napore CKD za kreiranje društva u kojem se poštuju ljudska prava svih građana podjednako, i da ćete objavom ove informacije podržati mlade ljude iz cijele BiH u njihovim nastojanjima da sebi osiguraju bolju budućnost koja je oslobođena predrasuda i u kojoj su međusobne razlike samo razlog više za bolji dijalog jer trebamo raditi zajedno za jednakost i zaštitu ljudskih prava, poručuju iz CKD-a.

(Školski.ba)