Kako napraviti plakat za školu

Kada dobijemo zadatak za izradimo plakat za školu, često ne znamo odakle da počnemo. Donosimo vam savjete i pravila za izradu korisnog i orginalnog plakata.

 Kako napraviti plakat za školu
  1. Pribor

Prije započinjanja izrade vašeg plakata, potrebno je da imate svu opremu. Za početak, to je svakako hamer papir. Hamer papiri mogu biti u tipičnoj bijeloj boji, ali i drugih boja kao što su plava, crvena ili žuta. Savjetujemo da izbjegnete monotoniju i kupite hamer papir neke vesele, interesantne boje. Ukoliko planirate šareniji plakat sa mnoštvom boja, uvijek možete kupiti hamer papir u nekoj svjetlijoj nijansi. Makaze i ljepilo (tečno, u stiku i u traci) nezaobilazan su dio pribora za izradu plakata. Savjetujemo da prilikom izrade plakata imate više vrsta ljepila kako bi svi elementi na vašem plakatu bili što bolje zalijepljeni i kako ne bi došlo do odljepljivanja dijelova sa plakata. Markeri u raznim bojama će vam također biti potrebni. Na kraju, papiri raznih boja, novine ili fotografije neophodan su dio izrade plakata.

2. Priprema plakata i nacrt

Sada, kada imate sav pripor koji vam je neophodan, savjetujemo da na običnom papiru A4 formata napravite skicu budućeg plakata. Pazite na proporcije elemenata i pokušajte što realnije raspodijeliti elemente na papiru kako ne biste imali poteškoće kasnije (nedovoljno prostora, previše elemenata ili pak praznina na plakatu). Nakon što ste napravili skicu, potrebno je da pripremite sve elemente koje želite vidjeti na svom plakatu. Režite slike iz novina, pronađite ih na internetu i isprintajte ih i trudite se da sve elemente izrežete i prilagodite uredno i na najbolji mogući način.

3. Izrada plakata

Kada ste napravili skicu i pripremili sve elemente možete početi sa izradom plakata. Prilikom lijepljenja slika na plakat ne zaboravite ostaviti prostor za tekst koji ćete ispisati markerima ispod ili pored slika.

Za kraj, trudite se da vaš plakat bude čitljiv, pregledan i najvažnije kreativan. Važno je da svojim plakatom objasnite materiju koju obrađujete, ali i da privučete poglede i izazovete interesovanje kod svakoga ko taj plakat pogleda. Slijedite ove savjete i sigurno ćete napraviti odličan plakat i osigurati sebi dobru ocjenu. Sretno!

(Školski.ba)

Možda te i ovo zanima?

Leave a Reply