“Baby Shark” – autor nepoznat, originalni tekst nasilan?

Ukoliko ste roditelji ili jednostavno često provodite vrijeme s djecom, nije vas mogla zaobići lako pamtljiva i "zarazna" pjesma "Baby Shark", ali i popularni plesni pokreti koji je prate. Ipak, mnoge su zanimljive činjenice o ovoj pjesmi koje vjerovatno niste znali.


Netflix je nedavno najavio kako planira emitirati animiranu seriju koja će pratiti avanture ajkule iz pjesme “Baby Shark”. Krajem prošle godine igračke “Baby Shark” rasprodate su na Amazonu u roku od dva dana, piše Mental Floss.

Kompanija Kellog najavila je da će u partnerstvu s korejskim Pinkfongom pustiti u prodaju “Baby Shark” žitarice. Tako će “Baby Shark” uskoro plivati u zdjelicama s mlijekom.

Međutim, podaci o porijeklu ove pjesme i njenim pravnim borbama mnogima su nepoznanica.

Niko ne zna ko je napisao “Baby Shark”

Izvorni autor ili autori pjesme “Baby Shark” nisu poznati. Vjeruje se da je pjesma nastala na ljetnim kampovima gdje se u grupama izvode popularne recitacije koje se lako pamte.

Pravna bitka pred korejskim sudom

Pjesma “Baby Shark” posvađala je brojne izvođače koji traže djelić zarade, naročito preko YouTubea. U 2016. godini muzičar Johnny Only snimio je svoju verziju pjesme i postavio je na YouTube.

Iste godine južnokorejski proizvođač obrazovnog sadržaja Pinkfong kreirao je najpoznatiju verziju ove pjesme koja danas ima gotovo 5,5 milijardi pregleda na YouTubeu. Mnogi su mislili kako Pinkfong posjeduje sva autorska prava na pjesmu, što nije slučaj.

Jedna politička stranka u Južnoj Koreji kontaktirala je Pinkfong radi odobrenja za korištenje pjesme. Kada su iz kompanije za proizvodnju zabavnog sadržaja odgovorili da “Baby Shark” može koristiti bilo ko, stranka je to učinila. Međutim, tu dolazi do reakcije kompanije SmartStudy koja posjeduje Pinkfong. Iz Smart Studyja tvrde da posjeduju autorska prava na pjesmu zbog jedinstvenog aranžmana. Još se čeka na presudu korejskog suda u ovom slučaju.

Pjesma dospjela na Billboardovu listu Hot 100

“Baby Shark” uspjela se čak naći i na prestižnoj Billboardovoj muzičkoj listi Hot 100 u 2018. godini. Dječija pjesma našla se na 32. poziciji ove liste.

Postoji razlog zašto je tako zarazna

Kao i mnoge dječije pjesme, i “Baby Shark” se oslanja na jednostavno ponavljanje stihova kako bi bila lako pamtljiva. S obzirom da je vokabular kod djece limitiran, uz ponavljanje riječi sa predvidivom melodijom mnogo lakše i brže pamte pjesmu. Pored toga, djeca reaguju i na poznatu dinamiku – beba ajkula, tata ajkula, baka ajkula…

Međutim, čini se da “Baby Shark” djeluje i na našu psihu. Naučnica Valorie Salimpoor pojasnila je za Daily Beast da djeca koja slušaju “zaraznu” muziku imaju povećanu aktivnost u svom dopaminergičnom sistemu, što kod njih budi osjećaj ugode. Isto vrijedi i za odrasle. U osnovi, što više vaša djeca slušaju ovakve pjesme, time će ih još više željeti slušati.

Originalna pjesma “Baby Shark” je uznemirujuća

Originalni tekst za “Baby Shark” daleko je nasilniji. U njemu se čak govori i o ljudskom plijenu koji umire u krvnoj orgiji ajkula. Navodno su kreatori moderne verzije pjesme uklonili element napada morskih pasa, prilagođavajući pjesmu za dječije uši.

“Baby Shark” je bio plesni hit u Njemačkoj

Nijemci su još 2017. godine dobili svoju verziju “Baby Shark”, odnosno “Kleiner Hai” koju je prevela Alexandra Muller.

“Kleiner Hai” je malo nasilnija verzija pjesme, za razliku od originala, a uključuje čak i vrisak plivača. Ipak, ova pjesma postala je plesni hit u Njemačkoj. Muzička kompanija EMI kupila je prava na pjesmu, ali njena popularnost izblijedila je već nakon godinu dana.

“Baby Shark” ima svoju emisiju

Nemojte se iznenaditi ukoliko vam dijete jednog dana zatraži da idete na odmor u Južnu Koreju. Pinkfong poziva na gostovanje u emisiji “Baby Shark” u kojoj se pojavljuje morsko čudovište koje nestaje, a kojeg prati njegova porodica. Emisija traje 65 minuta, odnosno 63 minute više od originalnog video zapisa “Baby Shark”.