Denis Avdić: tinejdžer koji je svojom slikom “tužne Srebrenice” osvojio devetu međunarodnu nagradu

Denis Avdić je petnaestogodišnjak koji često spaja ono što je naizgled nespojivo, pa sa časa gitare u Muzičkoj školi odlazi u sportsku salu, na trening karatea, a poslije školskih obaveza uzima kist i boje i slika.


Njegova nova slika donijela mu je devetu međunarodnu nagradu. To je slika koja, kako Denis kaže u njenom opisu, predstavlja tugu Srebrenice, a donijela mu je prvo mjesto na takmičenju u Londonu, organizovanom od strane NSI (Never Such Innocence), ugledne britanske organizacije, piše Mreža mira.

Osnovni cilj projekta je promocija mira i međunarodne saradnje i animiranje djece i mladih da se izraze kroz kreativne aktivnosti i predstave svoje stavove vezane za aktuelne svjetske probleme.

Tema takmičenja bila je ”Uticaj ratnog sukoba na zajednicu”, a u konkurenciji je bilo 4000 radova iz 44 zemlje, sa svih kontinenata. Denisova slika ”Priča o Srebrenici” inspirisana je tragedijom Srebrenice. Sliku je počeo raditi na zimskom raspustu, a završio u vrijeme izolacije, koju je iskoristio i za svoje kreativne aktivnosti. U opisu slike Denis je napisao:

”Srebrenica je simbol tuge i tragedije. Kada pomislimo na Srebrenicu na trenutak moramo zastati, razmisliti o ljudskosti, razumu i civilizacijskim vrijednostima. Moramo se zapitati: ”Zašto?”…

Moja slika predstavlja tugu Srebrenice, kontrast između fascinantnog pejsaža, koji je stvorila priroda i destrukcije koju je izazvao čovjek. Predstavio sam uništene domove, živote, sjećanja, duše. Ostala je samo praznina. Prazne duše, kuće, igrališta, bašte, spaljene fotografije, pisma, igračke i snovi.

Simbol nade je zrak sunca koji se u daljini probija između sumornih oblaka, jer nada nam je potrebna za bolje sutra.”

Prema riječima organizatora, Denisov rad se na samom početku izdvojio specifičnim stilom, originalnošću i aktuelnom temom, koja se u potpunosti ispunila očekivanja organizatora i članova stručnog žirija.

Čestitke pobjednicima u svom pismu je uputio i premijer Velike Britanije Boris Johnson, koji je rekao da im ”čestita na pobjedi na tom izuzetnom takmičenju i da oni svojim djelima dokazuju da razumiju kakav uticaj ratni sukobi imaju na zajednicu i razmišljaju o načinu na koji mogu udružiti svoje glasove i ujediniti zajednice i nacije”.

Denisu je ukazana posebna čast, jer je nominovan za poziciju Youth NSI Ambassador (Mladog NSI ambasadora), što je sa zadovoljstvom prihvatio. Grupu mladih ambasadora čine izuzetni mladi ljudi iz cijelog svijeta koji su dali značajan doprinos u radu organizacije. Njihova uloga vezana je za koordinaciju prilikom donošenja odluka i određivanja dugoročnih strategija organizacije.

Tradicionalna dodjela nagrada, koja se trebala održati u Londonu, ove godine neće se organizovati zbog složene epidemiološke situacije.