Darovano više od 600 uređaja učenicima širom BiH

Školska godina je završena u skoro svim osnovnim i srednjim školama, a tamo gdje još uvijek traje upisuju se zaključne ocjene, zaslužene na online nastavi. Pandemija COVID-19 zatvorila je škole prije 3 mjeseca i natjerala učenike i nastavno osoblje na održavanje online nastave, koja je otkrila nove probleme s kojima se suočavaju učenici. Nekoliko hiljada učenika nije imalo adekvatnu opremu za praćenje i sudjelovanje u online nastavi, a i dalje su trebali odgovoriti nastavnim zadacima i pratiti školsko gradivo.


Vodeći se krilaticom da obrazovanje nije privilegija, već pravo svakog čovjeka, Institut za razvoj mladih KULT zajedno sa 20 lokalnih partnera pokrenuo je inicijativu „Daruj opremu za online nastavu!“. Inicijativa je trajala nešto duže od dva mjeseca i uključila je značajan broj institucija i pojedinaca, kako bi se učenicima širom Bosne i Hercegovine osigurali uređaji za praćenje online nastave. U tom periodu darovano je više od 600 uređaja učenicima iz porodica slabijeg imovinskog stanja u 30 lokalnih zajednica.

Inicijativu je podržala i Ambasada Švedske u BiH, donacijom 180 novih uređaja, 80 laptopa i 100 tableta, a ambasadorica Johanna Strömquist izjavila je da je ova donacija važna i za budućnost učenika, jer u modernom digitaliziranom svijetu svi moraju znati koristiti računar. Svi donirani uređaji ostaju u trajnom vlasništvu učenika, upravo kako bi im olakšali školovanje i po povratku u školske klupe.

Aldin Alić, iz Instituta za razvoj mladih KULT, rekao je da su prilikom svake donacije uređaja primijetili koliko to znači učenicima, ne samo iz razloga jer su dobili laptop preko kojeg će moći pratiti nastavu, nego jer je neko primijetio njihovu potrebu i nije dozvolio da budu zaboravljeni.

Institut za razvoj mladih KULT svim učenicima čestita završetak vrlo izazovne školske godine i pozdravlja njihove napore, ali i angažman kompletnog nastavnog osoblja jer nisu dozvolili da se obrazovanje zaustavi.

#darujzanastavu