15 jednostavnih savjeta za bolji odnos očeva i djece

Donosimo vam nekoliko savjeta koji očevima mogu pomoći da poboljšaju odnos sa djecom.


Djeca u stvari ne traže uvijek puno od roditelja kako bi s njima stvorila kvalitetan i blizak odnos, ali roditeljima zbog obaveza mnoge stvari znaju lako promaći. Posebno očevima koji ponekad smatraju da im se teže zbližiti i ostvariti jednak kontakt kao što maleni imaju sa majkama. Ove stvari im znaju često promaći, no evo kako lako mogu doći do svog cilja:

1. Druženje u garaži

Druženje u garaži ili prilikom obavljanja nekih “muških” poslova i popravki nije vezano samo uz očeve i sinove, već jednako u takvim aktivnostima mogu uživati i očevi i kćeri. No, mnogi očevi znaju preskočiti takvu vrstu druženja, jer smatraju da će im dijete samo smetati i usporaviti ih u poslu. Da, vjerojatno hoće, ali ćete provesti i kvalitetno zajedničko vrijeme, družiti se, a dijete će uživati u osjećaj u da je korisno i naučiti puno novih stvari.

2. Plesanje s djecom

Nema veze ako baš niste ritmički nadareni, djeca ne primjećuju takve stvari, ona uživaju. Vrtite se s njima u krug, skačite gore dole. Ne samo da ćete se zabaviti, nego zajedno uživate i u slušanju muzike što stvara porodičnu povezanost i pozitivne uspomene, ističu stručnjaci.

3. Držanje rutine

Pronađite nešto što ćete vi i vaše dijete raditi zajedno – na dnevnoj ili barem na sedmičnoj bazi – bilo to večernje kupanje ili zdjela žitarica s voćem koju ćete podijeliti za doručak. Ne mora to biti nikakva posebna aktivnost kao zajedničke šetnje prirodom po tri sata, već jednostavno sitnice koje ćete svakodnevno dijeliti i koje će dijete cijeniti kao “vaše”.

4. Postavljanje pitanja

Pitajte o vrtiću, školi, prijateljima, hobijima i svemu ostalom. Ako djeca podijele s vama neki problem, pokušajte ga razumjeti, a ne ga odmah popraviti, koliko god to teško bilo. Puno je bolji način diskretno ih same uputiti ka rješenju.

5. Učenje pravilima

Ako gledate s djetetom neku utakmicu na TV-u ili nešto slično, odvojite vrijeme i oči od ekrana, kako biste dijete podučili pravilima neke igre ili ponašanja. Djeca će na taj način lakše usvajati nove stvari, a lako možete dobiti i “druga” za gledanje utakmica i navijanje.

6. Ostavljanje poruka

Ako djetetu poklanjate čestitku, dodajte i napišite ili nacrtajte nešto lično i iz srca. Ostavite mu poruke u školskoj torbi ili na na noćnom ormariću. ako su djeca manja, to može biti i poruka u obliku crteža ili omiljene lizalice, nešto što će dijete iznenaditi i razveseliti te mu dati do znanja da mislite na njega.