15 jednostavnih savjeta za bolji odnos očeva i djece

Donosimo vam nekoliko savjeta koji očevima mogu pomoći da poboljšaju odnos sa djecom.


7. Čitanje na glas

Djeca nikada nisu prestara da biste im čitali. Manjoj djeci čitajte prije spavanja, a s većom čitajte naizmjenično na glas iz iste knjige.

8. Iznenađenja za djecu

Dođite s posla ranije nego vas očekuju, pa makar i samo pola sata. Odlijepite se vikendom od nekih svojih poslova ili aktivnosti kako biste osmislili i napravili nešto zabavno s djecom, barem jednom u mjesec ili dva.

9. Odvedite dijete na posao

Imate li priliku i možete li si to dopustiti, odvedite djecu i upoznajte ih sa svojim radnim mjestom. Pokažite im radni sto, gdje pijete kafu, sobu gdje se održavaju sastanci. Objasnite im šta radite cijeli dan kada niste s njima – zabavno i poučno iskustvo za malene.

10. Pričanje priča

Djeca vole čuti jednostavne priče iz vašeg djetinjstva i uživaju kada prepričavate svoje doživljaje. Osim tih priča, pričajte im i one iz vremena kada su oni sami bili mlađi.

11. Izlazak vani

Umorni ste kada dođete s posla, ali možete tu i tamo “poluditi”, zgrabiti djecu i uputiti se u park ili na igralište. Pola sata bit će dovoljno za zajedničko druženje i uživanje, a večera vam neće nigdje pobjeći. Na kraju ćete se i vi sami osjećati bolje.

12. Pravljenje večere

Ako inače niste kuhar u porodici, odvojite jedno večer u sedmici u kojoj ćete vi pripremiti večeru. Uključite djecu u donošenje odluke šta ćete jesti i naravno, u pripremu jela.

13. Zajedničko gledanje fotografija

Bez obzira imate li “opipljivi” album ili folder sa slikama na kompjuteru, sjednite ponekad sa svojom djecom i pregledajte zajedno porodične fotografije. Oživite uspomene na ljetovanja, prve korake, proslave rođendana i kvalitetno provedite vrijeme zbližavajući se s djecom.

14. Pojaviti se kada ste to obećali

Bez obzira koji i kakvi bili hobiji vaše djece i koliko ona bila uspješna u njima – budite tamo, budite tačni i budite podrška.

15. Zagrljaj

Nemoguće je dobiti previše zagrljaja od tate, zato puno grlite. Potrudite se i da ti zagrljaji budu kvalitetni. Kakvi su kvalitetni? Čvrsti i moraju trajati najmanje 6 sekundi. Ako su vam djeca već malo veća i “alergična” na zagrljaje, umjesto toga probajte sa “daj 5”.

(Djecjaposla.com)