Učenici u Zeničko-dobojskom kantonu će u školama učiti i kodiranje

Blizu 16.500 učenika uzrasta od 10 do 15 godina na području Zeničko-dobojskog kantona bit će uključeno u program “Škole za 21. vijek” gdje će učiti o kodiranju, rješavanju problema i kritičnom mišljenju.


U Zenici je trodnevnom obukom i radionicama za direktore 53 osnovne škole s područja Zeničko-dobojskog kantona počela realizacija trogodišnjeg programa “Škole za 21. vijek” koji se implementira uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije te Britisch Conuncila i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, prenosi klix.ba.

Učenici u ZDK zajedno su u mreži učenika šest zemalja Zapadnog Balkana u kojima se realizira ovaj program, a sve škole su uz implementaciju ovog projekta dobile i Micro:bit uređaje za kodiranje, kako bi se poboljšale i unaprijedile vještine kodiranja, rješavanja problema i kritičkog mišljenja.

Direktorica British Councila u BiH Larisa Halilović je kazala kako su vještine koje se trebaju razviti kod djece one s kojima se svakodnevno susreć.

Djeca su ta koja rade na razvijanju svoje kreativnosti uz pomoć tehnologija, a ovaj program će nam dati priliku da s nastavnicima i direktorima te cjelokupnim obrazovnim sistemom ojačamo kapacitete škola i kako bismo dali podršku djeci koja velikim koracima napreduju prema zanimanjima budućnosti, ali i aktuelnim trendovima digitalizacije u svijetu, izjavila je Halilović.

U ZDK su nedavno pokrenute aktivnosti i na realizaciji projekta dualnog obrazovanja na osnovu memoranduma s EBRD-om te projekt obrazovanja odraslih koji se implementira u saradnji s njemačkim DVV-om.

Cilj nam je da popravimo edukaciju na području ZDK, kako u osnovnim i srednjim školama, tako i na Univerzitetu u Zenici. Posebno su važna djeca jer je danas odgoj osnova bilo čega drugog i u tom smislu ovaj projekat nastoji djecu skloniti sa stranica koje nisu primjerene i usmjeravat ćemo ih u pravcu u kojem treba da idu, kazao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić.

Projekt koji se realizira u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Kosovu finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva sa deset miliona funti.

Prije ZDK, ovaj projekt je počeo s realizacijom i u Kantonu Sarajevo, Kantonu 10 i Zapadno-hercegovačkom kantonu. Uskoro bi mogao biti realiziran i na području Republike Srpske.

(Školski.ba)