Održano prvo državno natjecanje iz robotike – SPARKreators

Prvo državno takmičenje u robotici ikad u BiH održano je u Mostaru pod nazivom SPARKreators! U sportskoj dvorani na Bijelom Brijegu skupilo se preko 120 takmičara i još duplo toliko posjetitelja.


SPARKreators je projekt preko kojeg SPARK school donira mBot robotiće osnovnim školama u cijeloj BiH. Već je donirano preko 900 robotića od 2016. godine. Igrajući se s ovim robotićima i koristeći ih u nastavi, djeca u osnovnoj školi lakše savladavaju zadatke iz matematike, informatike, fizike, kemije, te steču znanja iz tehnologije i inžinjerstva. Na taj se način pripremaju za tzv. STEM zanimanja – zanimanja budućnosti.

U sklopu projekta organizirano je i državno natjecanje, održano u petak 24.5. u Mostaru. U natjecanju je sudjelovalo preko 120 učenika iz 62 osnovne škole. Natjecali su se u dvije skupine – mlađu i stariju, a svi su imali isti zadatak – da što preciznije prođu zadanu stazu koristeći svoje mBot robotiće, i to u što kraćem vremenskom roku. Ovo su pobjednici i njihove nagrade koje su poklonili SPARK school i SYNC:

MLAĐA SKUPINA (od 1. do 5. razreda)

  1. mjesto i UBTECH JIMU TankBot Kit osvojio je Benjamin Idrizović, JU Osnovna škola “Suljo Čilić” Jablanica
  2. mjesto i Makeblock Codey Rocky osvojila je Sarah Pašalić, Osnovna škola Sokolje, Sarajevo
  3. mjesto i mBot osvojio je Leonardo Lučić, Osnovna škola “Kiseljak”

STARIJA SKUPINA (od 6. do 9. razreda)

  1. mjesto i STEMI Hexapod osvojio je Renato Tony Đogić, Osnovna škola ” Fadil Bilal” Šumatac, Velika Kladuša
  2. mjesto i Makeblock Airblock osvojio Adnan Muradbegović, Osnovna škola “Safvet-beg Bašagić”, Sarajevo
  3. mjesto i mBot Starter robot kit osvojio/la je Luka Grgić, Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Ljubuški

Osim podržavanja mladih robotičara u njihovom natjecanju, svi posjetitelji ovog SPARK događaja su mogli vidjeti štandove naših sponzora, odnosno reformatora školstva – NSofta i SYNCa. Ostali reformatori koji su podržali SPARKreatos državno natjecanje su Studio Joker, Fram žiral, Namex, Leda, BH Futures Foundation, STEMI, Feal, UNIS telekom, Bravo systems, O.Š. Silvija Strahimira Kranjčevića Mostar, Alba i Škutor.

– Iznimno mi je drago što je baš SPARK škola organizator prvog državnog natjecanja u robotici u Bosni i Hercegovini. Ovakvi edukacijski robotići su savršeni za razvijanje mozga, kreativnosti i poboljšanja tehničkih znanja i vještina kod djece, pri čemu sreće i radosti na njihovim licima sigurno ne nedostaje, čemu smo svjedočili na današnjem natjecanju, rekla je voditeljica SPARK school, Matea Markić Vučić, nakon uspješno završenog događaja.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!