Škola u BiH prelazi na online način nastave, ali ne zbog pandemije

Roditelji učenika za sutra najavljuju proteste pred školom.


Foto: Envato
Foto: Envato

Dvije stotine učenika Osnovne škole “Miladije” u Tuzli od sutra su na režimu online nastave. Resorno Ministarstvo za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona dozvolilo je da se nastava odvija putem interneta do kraja naredne sedmice. Ali nije u pitanju pandemija, nego hladnoća. Roditelji učenika za sutra najavljuju proteste pred školom, kako bi ubrzali rješavanje problema koje u Miladijama imaju s grijanjem.

Učenici nižih razreda Centralne škole u Miladijama danas nisu bili na nastavi, a oni stariji su imali skraćene časove. Do podne je škola već bila skoro prazna. Grijanja ima, ali je slabo zbog dotrajalih kotlova, kaže direktor Jasmin Mehmedović. Jedan je star skoro 40, a drugi 18 godina.

 – Mi smo pokušali to da saniramo. Međutim kvar se ponovo javlja unazad 4-5 dana, kaže direktor.

 – Slabo grijanje problem je ove škole već petnaestak godina, kažu nastavnici.

Priključenje na gradsku toplovodnu mrežu čekaju dugo.

 – Tako da mislim da ova situacija nije samo problem menadžmenta škole, nije samo problem uposlenika Škole, nego je i problem Grada Tuzla jer ovo je ipak osnovna škola koja se nalazi u gradu i mislim da je to ozbiljan problem koji treba u što sokrije vrijeme riješiti, kaže za RTVTK Maida Šumpf Džaferović, profesorica bosanskog jezika i književnosti zaposlena u ovoj školi.

U Školi su u saradnji s Centralnim grijanjem već pripremili dokumentaciju za priključenje škole na gradsku mrežu.

 – Također smo dobili premjere radova i predračune i sa svom tom dokumentacijom aplicirali smo na kapitalna sredstva kod nadležnog Ministarstva. Nadležno Ministarstvo je uvidjelo ovaj problem. Imaju sluha i rade zajedno sa nama da se ovaj problem trajno riješi, pojašnjava direktor Mehmedović.